Eethuis Cuchara

Alle persartikels over restaurant Eethuis Cuchara

Michelin Gids 2020 - nieuwe sterren

Verschenen in eigen redactie op 19 11 2019. Citaat:

Bij de 3 sterren blijft de situatie onveranderd. Enkel het Hof van Cleve van chef-kok Peter Goossens krijgt drie sterren toegekend.

Nieuwkomer met 2 sterren is restaurant Cuchara te Lommel, van chef-kok Jan Tournier.

Nieuwkomers met één ster zijn:

 • La Canne en Ville, Brussel
 • Le Gastronome, Paliseul
 • Essenciel, Leuven
 • Souvenir, Gent
 • Sir Kwinten, Sint-Kwintens-Lennik
 • Ogst, Hasselt
 • L.E.S.S, Brugge

Actie Jong Keukengeweld: 1 tem. 31 maart 2017

Verschenen in eigen redactie op 13 02 2017. Citaat:

Jongeren koken voor jongeren: dat is 'Jong Keukengeweld'. 54 Vlaamse topchefs, jonger dan 35 jaar, delen hun culinair vakmanschap én hun onstuimige liefde voor Vlaamse gastronomie en lokale producten.

Ben jij tussen 18 en 30 jaar? Dan trakteren deze Jong Keukengeweld-chefs je op topgastronomie aan een voordelige prijs. Heel de maand maart betaal je voor een driegangenmenu 45 euro en voor 55 euro krijg je een driegangenmenu in restaurants met een Michelinster of een Gault&Millau-score vanaf 15/20. Vorig jaar gingen meer dan 20.000 jongeren in op het aanbod.

Peter van het project is Gert De Mangeleer, chef van driesterrenrestaurant Hertog Jan. 'Ik vind het belangrijk om de jonge garde te steunen en hen een applaus te geven voor hun onstuimige bezieling.

Magazine Jong Keukengeweld 2017

Reserveren vanaf 16 februari 2017 via www.jongkeukengeweld.be

Facebook: Facebookpagina Jong Keukengeweld

Photostream: Jong Keukengeweld / Instagram

Lees het volledige artikel

Venuez Hospitality Awards 2016

Verschenen in eigen redactie op 13 12 2016. Citaat:

In het casino van Knokke werden naar jaarlijkse gewoonte de Venuez Hospitality Awards uitgereikt.

Ziehier een overzicht:

 • Best Hospitality Concept: Boury, Roeselare
 • Best Restaurant Concept: Baracca, Leuven
 • Best Bar Concept: Bar Burbure, Antwerpen
 • Best Restyling: Cuchara, Lommel
 • Culinary Talent: Dimitri Proost, Dim Dining, Antwerpen
 • Rookie of the Year: Sam D’Huyvette, BLVD Boutique, Sint-Martens-Latem
 • Entrepreneur of the Year: John Verept, RAS, Antwerpen
 • Best Cocktailbar: Bijou, Antwerpen
 • Best Bartender: Didier Van Den Broeck, Dogma, Antwerpen
 • Best Hotel Concept: Jam, Brussel
 • Best Coffee Concept: Butcher's Coffee, Antwerpen
 • Best Barista: Marc Daniels, Kaffabar, Brussel
 • Dare Devil Concept: Proof, Gent
 • Best Design: Jam, Brussel

Restaurant Cuchara, Lommel

Verschenen in Kris Kookt op 27 11 2016. Citaat:

Jan Tourniers, sterrenchef van Cuchara te Lommel, heeft een eerder aparte kookstijl. Innovatief, modern, zeer creatief & culinair vernieuwend met uitgebalanceerde gerechten, simplistisch gepresenteerd en met een Japanse invloed.

Kris Kookt houdt van deze stijl en bracht andermaal een bezoekje aan het restaurant. Het menu '14 smaken', met het bijkomende wijnarrangement, werd een optimale beleving. Heerlijk!

Lees het volledige artikel (externe link)

Cuchara, Lommel
Gespot op het web

Verschenen in eigen redactie op 12 06 2016. Citaat:

Gespot op de website 'Belgian Taste Buds'
Verslag (in het Engels) over een bezoek aan restaurant Cuchara te Lommel.
Lees het verslag

Cuchara, Lommel

Verschenen in Be-Gusto op 25 11 2015. Citaat:

Geen à la carte meer bij Cuchara te Lommel maar enkel keuze uit een 'Cuchara experience' in 12 of 14 gangen.

Volgens Be-Gusto een echte aanrader. Met zijn innovatieve benadering en speciale techniek-keuken tovert Jan Tournier met veel souplesse een brok aan creativiteit op het bord. En met de door Jeffrey Snoecks geserveerde wijn-pairing, is dit een absolute aanrader.

Lees het volledige artikel (externe link)

Cuchara, Lommel

Verschenen in legourmandbelge.be op 31 10 2015. Citaat:

Op uitnodiging van het bekende watermerk San Pellegrino, mocht legourmandbelge.be plaatsnemen in het vernieuwde Cuchara te Lommel. Chef Jan Tournier is immers opgenomen in de San Pellegrino Young Talents gids als een 'one to watch'.

Het 14-gangenmenu, 'Smaken', was gewoon top en in combinatie met de, door sommelier Jeffrey Snocks, perfect gekozen wijnen werd Kristof keer op keer verrast door onverwachte smaken, temperaturen en technieken.

Lees het volledige artikel (externe link)

Nieuw interieur voor sterrestaurant Cuchara

Verschenen in hbvl.be op 02 10 2015. Citaat:

Restaurant Cuchara te Lommel pakt uit met een nieuw interieur en zorgt zo voor een volledig nieuwe restaurantbeleving.

'De nieuwe zaal sluit nog meer aan op de richting die ik uitwil', vertelt een trotse Jan Tournier aan Het Belang van Limburg. 'Warme materialen, minimalistisch meubilair én een indrukwekkende glazen sculptuur.' 'De nieuwe zaal is er niet op gericht om de capaciteit te verhogen, wel om mijn ideeën over gezellig tafelen, minimalistische architectuur en integratie van kunst te bekomen.'

Lees het volledige artikel (externe link)

Actie Jong Keukengeweld: oktober 2015 & maart 2016

Verschenen in eigen redactie op 15 09 2015. Citaat:

‘Jong Keukengeweld’, de imagocampagne die jongeren van topgastronomie aan betaalbare prijzen laat genieten, loopt voortaan over acht in plaats van zes weken.  De eerste periode loopt van 1 oktober tot en met 31 oktober 2015. De tweede periode loopt van 1 maart tot 31 maart 2016.

Jong Keukengeweld, dat zijn 58 topchefs jonger dan 35 jaar die Vlaanderen in binnen- en buitenland als gastronomische topbestemming op de kaart moeten zetten. Vorig jaar gingen meer dan 9.000 jongeren in op het aanbod om voor 45 euro te genieten van een driegangenmenu bij een van de geselecteerde restaurants of 55 euro bij sterrenrestaurants (Michelin) of rapporthouders van minstens 15/20 bij GaultMillau.

Magazine Jong Keukengeweld 2016

Info: Facebookpagina Jong Keukengeweld

Photostream: Visit Flanders / Flickr

Lees het volledige artikel

Jong Keukengeweld 2014
Jongerenactie van 1 oktober t.e.m 15 november.

Verschenen in eigen redactie op 29 09 2014. Citaat:

Met Jong Keukengeweld en een selectie van 60 jonge chefs toont Vlaanderen dat haar gastronomie hip en innovatief is. Deze imagocampagne van Toerisme Vlaanderen gaat van start met een jongerenactie.

Jongeren van 18 tot 30 jaar kunnen zich culinair laten verwennen bij de Jong Keukengeweld-chefs. Voor 45 euro krijgen ze een driegangen menu van topkwaliteit, inclusief water en aangepaste wijnen of bieren. In restaurants met een Michelinster of een GaultMillau-score vanaf 15/20 betalen ze 55 euro.

Deze campagne is afgelopen. De actie liep van 1 oktober t.e.m 15 november 2014.

Info: Facebookpagina Jong Keukengeweld

Cuchara, Lommel

Verschenen in Kris Kookt op 24 09 2014. Citaat:

"Wij genoten hier van een top gastronomische avond. Gerechten geserveerd in een ongedwongen kader. De chefs die af en toe uit de keuken komen om hun gerechten voor te stellen en een uitstekende sommelier. Wij kijken alvast uit naar de evolutie van Cuchara. Dit alles door een enorm jong en gemotiveerd team. Knap werk."

Lees het volledige artikel (externe link)

Cuchara, Lommel

Verschenen in Be-Gusto op 21 03 2014. Citaat:

"Met zijn innovatieve benadering tovert hij met veel souplesse een brok aan creativiteit op het bord. Qua presentatie zorgt Jan voor een mooi visueel aspect door hapjes te presenteren op of met het hoofdingrediënt. En dit alles met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor wie nog moest twijfelen. Lommel is echt niet zo ver wanneer je met gastronomische tevredenheid kan terugrijden."

Lees het volledige artikel (externe link)

Eethuis Cuchara, Lommel
Culinair amusement

Verschenen in knackweekend.be op 23 01 2014. Citaat:

"Eethuis Cuchara ging eind 2009 met weinig bravoure van start in een bistro en serveerde uitsluitend menu’s. Inmiddels is het ook mogelijk à la carte te eten. De kookstijl van chef Jan Tournier is geëvolueerd en valt in de smaak bij jonge mensen en foodies van ver buiten Lommel."

Lees het volledige artikel (externe link)

Cuchara: 'Prijzen niet verhogen'

Verschenen in nieuwsblad.be op 19 11 2013. Citaat:

"De chef wil vooral verder gaan zoals hij bezig is. ‘Voor de klanten zal er niets veranderen. Ik wil hen laten genieten, dat blijft mijn doel. De prijzen zullen niet verhogen en ik blijf gewoon voortdoen met wat ik graag doe. Verder is die ster vooral een zeer mooie erkenning, voor mezelf en voor het personeel, want een restaurant uitbouwen doe je niet alleen’, besluit chef Jan Tournier."

Lees het volledige artikel (externe link)

Restaurant Cuchara: Amuses op sterrenniveau!

Verschenen in Be-Gusto op 04 11 2013. Citaat:

"Ons geslaagd bezoek aan restaurant Cuchara was de verre verplaatsing meer dan waard. Chef Jan Tournier bevestigt hiermee duidelijk wat we al degusteerden tijdens ons bezoek aan Limburg Proeft. Met zijn innovatieve benadering tovert hij met veel souplesse een brok aan creativiteit op het bord. Met het serveren van zijn amuse-verhaal acteert Jan op sterrenniveau tegen een schitterende prijs/kwaliteit verhouding. Deze chef is nog lang niet uitverteld…een adres in Noord-Limburg om te onthouden!"

Lees het volledige artikel (externe link)

Jong Keukengeweld 2013
Van 1 oktober tot 15 november 2013

Verschenen in eigen redactie op 23 09 2013. Citaat:

Van 1 oktober tot 15 november 2013 kunnen jongeren van 18 tot en met 30 jaar via de actie Jong Keukengeweld bij 45 jonge chefs terecht voor een driegangenmenu aan €45, aangepaste wijnen of bieren en waters inbegrepen.

Bron: YouTube - Njam.tv

Vlaanderen kent een zeer getalenteerde generatie jonge topkoks die de Vlaamse gastronomie doet bruisen van vakmanschap, innovatie en kwaliteit. Vlaanderen Lekker Land zet met deze actie 45 jonge culinaire talenten in de kijker.

Topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens van driesterrenrestaurant Hertog Jan nemen voor de tweede maal het peterschap op zich.

Laatste namen voor Limburg Proeft

Verschenen in eigen redactie op 07 03 2013. Citaat:

Restaurants Innesto (Houthalen), Eethuis Cuchara (Lommel), O'Geros (Genk), Pattos (Hasselt) en Lucy Chang (Hasselt) zijn de laatste nieuwe restaurants die zullen deelnemen aan Limburg Proeft, van 7 tot 9 juni 2013. Daarmee is de affiche van deze editie van Limburg Proeft is zo goed als rond.

Meer info: website Limburg Proeft

Jong Keukengeweld
Elke Ruymen, toerisme Limburg, in Cuchara

Verschenen in humo.be op 17 10 2012. Citaat:

"Het hoofdgerecht is een zacht gegaarde hoevekip met verschillende bereidingen van erwt. Hmmm. Onmogelijk te beschrijven hoe de smaken in elkaar overvloeien en hoe elk deeltje in het geheel past. Als dessert krijgen we bereidingen van chocolade met rozebottel."

Lees het volledige artikel (externe link)

Studio Brussel: Jong Keukengeweld in Hasselt

Verschenen in eigen redactie op 06 10 2012. Citaat:

De lanceringsweek van Jong Keukengeweld beleefde vrijdag in Hasselt zijn apotheose met een democooking onder de luifel van het nieuwe Smaaksalon.

De zes Limburgse koks bereidden daar op hun eigengereide wijze karper uit het vijvergebied De Wijers in Hasselt-Zonhoven en staken Linde van Studio Brussel een handje toe om voor één avond haar eigen 'Restaurant De Linde' te runnen.

Zes culinaire talenten werden geselecteerd voor Jong Keukengeweld: Kevin Bonanno (Gusto, Genk), Candy Senden (Mardaga, As), Hilaire Spreuwers (BitterZoet, Zonhoven), Jan Tournier (Eethuis Cuchara), Bart Vandenhove (Prêt-à-Goûter, Heusend-Zolder) en Koen Verjans (Innesto, Houthalen).

Meer info actie Jong Keukengeweld: Jong Keukengeweld

Jong Keukengeweld 2012

Verschenen in eigen redactie op 23 09 2012. Citaat:

Jong Keukengeweld laat jongeren kennis maken met de Vlaamse topgastronomie.

Van 1 oktober tot 15 november 2012 bieden 39 topchefs jongeren tot en met 30 jaar een gastronomisch driegangenmenu aan voor 45 euro, wijnen en/of bieren en waters inbegrepen.

Meer info: website Jong keukengeweld

Alle 5 Favoriet: Barbara Dex

Verschenen in De Standaard Magazine op 05 11 2011. Citaat:

De favoriete adressen van Barbara Dex:
Cuchara (Lommel), Stokt 21 (Mol), 't Zilte (Antwerpen), De Warande (Cultuurhuis, Warandestraat - Turnhout), Potiron (Kasterlee).

Masterclass: 09/10/10 - Aflevering 3
Jan Tournier, chef-kok Eethuis Cuchara te Lommel.

Verschenen in kanaalz.be op 09 10 2010. Citaat:

Claudia Allemeersch, de beste hobbykok van Vlaanderen, gaat in een nieuwe reeks van Masterclass in de leer bij veelbelovende chef-koks uit Vlaanderen. Op het menu van de jonge topchefs staat telkens een persoonlijk gerecht dat met klassieke of eigentijdse kooktechnieken vorm en smaak krijgt.

Aflevering 3 : Chef-kok Jan Tournier - Eethuis Cuchara te Lommel.

Masterclass: Klassiekers in het nieuw.
Nieuwe reeks op Kanaal Z vanaf 25 september.

Verschenen in eigen redactie op 21 09 2010. Citaat:

Claudia Allemeersch, de beste hobbykok van Vlaanderen, gaat in een nieuwe reeks van Masterclass in de leer bij veelbelovende chef-koks uit Vlaanderen. De reeks loopt vanaf 25 september 10 weken lang op Kanaal Z.

Volgende chef-koks staan op het programma:

 • 25/09: Patrick en Freddy Vandecasserie - Villa Lorraine
 • 02/10: Koen Verjans - Innesto/De Barrier
 • 09/10: Jan Tournier - Cuchara
 • 16/10: Ingrid Neven - Pazzo
 • 23/10: Jason Blanckaert - C-Jean
 • 30/10: Matthieu Beudaert - Table d'Amis
 • 06/11: Seppe Nobels - Graanmarkt 13
 • 13/11: Floris Panckoucke - Savarin
 • 20/11: Gregory Schatteman - Mange-Tout
 • 27/11: Kwinten De Paepe - Trente

Selectie 'Fijnste inventieve gastronomie'
Knack Weekend - Culinair Referendum 2010

Verschenen in knackweekend.be op 15 09 2010. Citaat:

Voor het Culinair Referendum 2010 selecteerde Pieter Van Dooveren 10 eethuizen voor de categorie 'Fijnste inventieve gastronomie'. Dit restaurant maakt deel uit van de selectie.

Restogids Nouvelle Vague 2010 / Selectie Vlaanderen

Verschenen in Sabato-magazine De Tijd op 21 05 2010. Citaat:

Jan Van Hemeledonck maakte een eigenzinnige selectie van 50 jonge en vernieuwende chef-koks. Criteria om geselecteerd te worden:

 • de chef is circa 35 jaar oud, heeft een opleiding genoten of de nodige basiskennis verworven om het vak waardig te kunnen uitoefenen
 • de chef is creatief of in staat een persoonlijke stempel te drukken op gerechten waarmee je het onderscheid maakt.
 • de chef voldoet aan hoge kwaliteitscriteria en verliest het visuele aspect van het bord niet uit het oog.

Er werden 25 chef-koks/restaurants in Vlaanderen geselecteerd. Dit restaurant is er één van.

Aan Tafel : Cuchara.
Eethuis Cuchara van chef-kok Jan Tournier.

Verschenen in De Standaard Magazine op 30 01 2010. Citaat:

"Er zijn voldoende redenen - ingrediënten, versheid, presentatie, compositie, creativiteit, techniek - om deze jonge kok, omringd door een attente bediening, uit te roepen tot mijn eerste ontdekking van het jaar"

Lees het volledige artikel (externe link)

Tafelen: Verrassend verrukkelijk.
Eethuis Cuchara te Lommel.

Verschenen in Weekend Knack op 27 01 2010. Citaat:

"Chef Jan Tournier levert culinair vuurwerk, maar zonder pretentie. Eethuis Cuchara opende op 12 november 2009 en liet onmiddellijk van zich spreken."

Beoordeling keuken: 8/10. Prijs-kwaliteit geproefde menu: 8/10.

(Dit artikel is niet meer online beschikbaar)

Mensen moeten zich hier thuisvoelen
Restaurant Cuchara te Lommel

Verschenen in hbvl.be op 08 01 2010. Citaat:

"In de Lepelstraat ontvangt Jan Tournier u in zijn restaurant Cuchara. In het huis dat zijn overgrootouders nog bouwden, presenteert deze volleerde kok samen met Jelle Vandenboer de betere Belgische keuken. Jan: “Vaak met een kleine Oosterse toets. Ik kook voor alle mensen die graag lekker eten en drinken in een gezellig interieur.”

Lees het volledige artikel (externe link)

Mes & Vork: Voortaan op eigen benen.
Eethuis Cuchara te Lommel, chef-kok Jan Tournier.

Verschenen in DM magazine op 05 12 2009. Citaat:

"Jan Tournier was voor de nog recent gelauwerde GaultMillau-chef Roger Van Damme meer dan een souschef. (...) Met de bijna alom gewaardeerde inventieve, lichte keuken van Het Gebaar heeft Tournier dan ook een bijzonder hechte band. In Cuchara vinden we voorlopig een bijna identieke keuken."

Lees het volledige artikel (externe link)

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.