De Jonkman

Alle persartikels over restaurant De Jonkman

Gault Millau 2020 - bekroningen

Verschenen in eigen redactie op 06 11 2019. Citaat:

Overzicht awards Gault Millau 2020:

 • Chef van het jaar:Bert Meewis (Slagmolen - Oudsbergen
 • Gastvrouw van het Jaar: Anca Petrescu (Alexandre – Brussel)
 • Italiaanse Chef van het Jaar: Eros Tomassetti (Diverso – Westerlo)
 • Aziatisch restaurant van het Jaar: Dim Dining (Antwerpen)
 • Het mooiste terras: Le Chalet de la Forêt (Brussel)
 • Het mooiste restaurant design (nieuwe award): La Table de Maxime (Paliseul)
 • Sommelier van het Jaar: Stéphane Dardenne (L’air du temps – Liernu)
 • Dessert van het Jaar: Adriana Zafiris en Frederic Castro (Sōma – Antwerpen)
 • Brasserie van het Jaar: Les Brigittines (Brussel)
 • Gastro-bistro van het Jaar: Bistro Racine (Braine-le-Château)
 • Ambachtsman van het Jaar: Arold Bourgeois (Little Paris – Waterloo)
 • Groentegerecht van het Jaar: Benoit Dewitte (Benoit & Bernard Dewitte – Kruisem-Ouwegem)
 • Dé Nieuwkomer van het Jaar: August (Antwerpen)
 • Wijnkaart van het Jaar: Le Pilori (Ecaussinnes)
 • Bierkaart van het Jaar: De Jonkman (Brugge)
 • De "prijs & plezierverhouding" van het Jaar: Mout (Damme), Tandem (Brussel) en Le Pavillon du
  Vieux Château (Modave)
 • De 3 ontdekkingen van het Jaar: Hoeve De Bies (Voeren), Coquum (Brussel) en Antoine (Eupen)
 • De Young Chefs van het jaar: Glenn Verhasselt (Vlaanderen, Sir Kwinten – Lennik), Jean Vrijdaghs & Sebastien Hankard (Wallonië, Le Gastronome – Paliseul) - Grégoire Gillard (Brussel, Barge – Brussel)

Aller-Retour: Le Coq Aux Champs vs. De Jonkman

Verschenen in Be-Gusto op 04 11 2017. Citaat:

Aller-Retour is een 4-hands concept van chef Christophe Pauly van Le Coq Aux Champs. Nu dat zijn restaurant volledig vernieuwd werd was het de perfecte timing om een Vlaamse topchef uit te nodigen in het charmante Soheit-Tinlot in Wallonië. Voor de heenmatch werd topchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman gevraagd om naar Le Coq Aux Champs te komen en in 2018 volgt er een return wedstrijd in Brugge.

Christophe, Filip en hun teams maakten er een memorabele maandag avond van. Gerechten op hoog niveau weerspiegelden duidelijk de visie die beide boezem chefs hanteren.

Lees het volledige artikel (externe link)

Lunch bij De Jonkman in Brugge

Verschenen in Avocado van de duivel op 08 10 2017. Citaat:

Filip komt trouwens telkens zelf het menu voorstellen aan de tafel. Er is keuze uit een 5,6 of 7-gangen menu, een marktmenu met voor-, hoofd- en nagerecht en nog een mooie à la carte keuze. We kiezen voor het marktmenu. De wijnkaart is trouwens ook echt indrukwekkend. De sommelier, Jasper Van Papeghem, is joviaal en grappig, en heeft heel veel te vertellen over ‘zijn’ wijnen. We vertrouwen hem dan ook volledig in de pairings bij de gerechten.

We kijken terug op een zalige lunch. Zowel het eten, de wijnen als de bediening was van topniveau, en tegelijkertijd steeds erg ‘down to earth’ en hartelijk.

Lees het volledige artikel (externe link)

De Jonkman

Verschenen in june.be op 25 07 2017. Citaat:

Er volgt een vegetarische bereiding met open ravioli, gegrilde jonge aubergine en de eerste augurkjes van het seizoen. Dit is hoe de gastronomie van de toekomst er hoort uit te zien: met twee, drie smaken penseelt Claeys een bommetje op het bord, magistraal in harmonie, licht en gezond, een bereiding die ‘le détour’ van de twee sterren rechtvaardigt.

Lees het volledige artikel (externe link)

Filip Claeys, North Sea Chef - De Jonkman

Verschenen in Kris Kookt op 10 04 2017. Citaat:

Iedere chef probeert zijn eigen visie en stijl te ontwikkelen.

Filip is zo een chef die uitblinkt met zijn eigen stijl en durf. Hij serveert geen dure tarbot, maar gaat aan de slag met bv. een prachtig stukje steenbolk. Een stijl waar wij alvast van houden.

Lees het volledige artikel (externe link)

De Jonkman, Sint Kruis

Verschenen in Kris Kookt op 29 07 2016. Citaat:

Een bezoek aan een tweesterrenrestaurant is uiteraard een unieke beleving. Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van zijn blog Kris Kookt trakteerde Kris Herrijgers zich aan een driegangenmenu bij sterrenchef Filip Claeys van De Jonkman te Sint-Kruis.

Deze lunch zal Kris nog heel lang bijblijven. De chef maakt zijn naam als één van de oprichters van North Sea Chefs helemaal waar. Heerlijke viscreaties waren de hoofdtoon maar ook de hapjes, de desserts, de wijnen én de bediening waren van hetzelfde hoge niveau. Top!

Lees het volledige artikel (externe link)

5de editie Kookeet: 26, 27 en 28 september 2015

Verschenen in eigen redactie op 25 09 2015. Citaat:

In Brugge zijn de voorbereidingen volop bezig voor het driedaagse gastronomische evenement Kookeet dat op 26 september start. Focus-Wtv mocht al meekijken in de potten van twee sterrenkoks: Karen Keygnaert (A'qi) en Filip Claeys (De Jonkman).

Bekijk de video

Op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 september 2015 vindt de vijfde editie van Kookeet plaats. Info: website Kokeet

Nespresso Mornings: ontbijten met de zon, wat sterren én koffie

Verschenen in Hot Cuisine de Pierre op 15 04 2015. Citaat:

"Nespresso had me namelijk uitgenodigd op de hoogste verdieping van een torengebouw aan de Louizalaan in Brussel. Het restaurant Villa in The Sky was de uitgelezen plek voor een menu uitgewerkt door vijf topchefs. Dit menu werd vergezeld van een wakker wordende zon, zodus een prachtig uitzicht over de hoofdstad en heerlijke koffie van Nespresso. De vijf chefs van dienst waren Roger Van Damme (Het Gebaar*), Filip Claeys (De Jonkman**), Jean Philippe Darcis, Alexandre Dionisio (Villa in The Sky*) en David Martin (La Paix*). Elke chef had een gerecht met een passende koffie gecreëerd."

Lees het volledige artikel (externe link)

Radioactiviteit @De Jonkman, Sint-Kruis

Verschenen in GeorgeS Brugge op 09 02 2015. Citaat:

"We genoten van een lunch met 3 gangen, een champagne aperitief, een uitgebreide reeks amuses, koffie versierd, aangepaste wijnen en een fles water. De kwaliteit van de gerechten was uitstekend."

Lees het volledige artikel (externe link)

De Jonkman levert ook 'Viskok van het jaar 2015'

Verschenen in standaard.be op 25 11 2014. Citaat:

"Nadat sterrenchef Filip Claeys (De Jonkman in Brugge) pas tot Chef van het Jaar werd uitgeroepen door GaultMillau, is zijn souschef Jonathan Oliver maandag 'Viskok van het Jaar 2015' geworden. Zijn combinatie van Noordzeetong met spitskool en pastinaak wist de jury op Horeca Expo in Gent te overtuigen."

Lees het volledige artikel (externe link)

Filip Claeys, Chef van het jaar
GaultMillau 2015

Verschenen in deredactie.be op 10 11 2014. Citaat:

"'De chef van het jaar is een evidente keuze geworden', zegt directeur Philippe Limbourg. 'We zijn dit jaar verschillende keren bij De Jonkman op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee.'"

Lees het volledige artikel (externe link)

Gault Millau 2015 - Onderscheidingen

Verschenen in eigen redactie op 10 11 2014. Citaat:

Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het jaar, en dat is Filip Claeys van De Jonkman in Brugge. Opvallende stijger is Christophe Hardiquest, chef-kok van restaurant Bon-Bon (Brussel), hij behaalt de zeer begeerde score van 19,5/20. Hij komt daarmee naast Peter Goossens aan de absolute top van de Belgische gastronomie. Hoogste nieuwkomer is The Jane in Antwerpen, het restaurant van Nick Bril en Sergio Herman, dat zijn intrede doet in de gids met een mooie 16/20.

Lees het volledige artikel

Kookeet 2014, Brugge
4, 5 en 6 oktober 2014 van 11u tot 21u

Verschenen in eigen redactie op 01 10 2014. Citaat:

Op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 oktober wordt de vierde editie van Kookeet georganiseerd in Brugge. Op ’t Zand serveren 30 Brugse chefs gastronomische gerechtjes aan democratische prijzen.

De voorbije jaren is Kookeet uitgegroeid tot het belangrijkste gastronomische evenement in Brugge. Vorig jaar waren er maar liefst 100.000 bezoekers.

De 30 Brugse chefs die dit jaar deelnemen behoren zonder uitzondering tot de culinaire top, met een of meerdere Michelinster(ren), een Bib Gourmandvermelding of hoge score bij Gault Millau.

De deelnemers dit jaar zijn: De Karmeliet***, De Jonkman**, Sans Cravate*, A’Qi*, Auberge de Herborist*, Assiette Blanche, Bhavani, Bistro Refter, Bonte B, Bistro Bruut, De Mangerie, De Visscherie, Den Gouden Karpel, D’s Deldycke Traiteurs, Ducheyne Niek, Goffin, Guillaume, Kok au Vin, La Tâche, Lieven, Patisserie Academie, Patisserie Servaas Van Mullem, Restaurant Patrick Devos en special guest Wim Lybaert, Rock-Fort, ‘t Zwaantje, Tanuki, Tête Pressée, The Chocolate Line, Weinebrugge, Zeno.

Meer info: website Kookeet

De Jonkman, Sint-Kruis
Gespot op het web

Verschenen in eigen redactie op 01 04 2014. Citaat:

Gespot op de website 'Belgian Taste Buds'
Verslag (in het Engels) over een bezoek aan tweesterrenrestaurant De Jonkman te Sint-Kruis ter gelegenheid van de tweede editie van 'Vrijdag=Visdag'.
Lees het verslag

Ook verschenen hierover op:

De Jonkman, Brugge
Gespot op het web

Verschenen in eigen redactie op 13 02 2014. Citaat:

Gespot op de website Cookcooning
Verslag (in het Frans) over restaurant De Jonkman, chef-kok Filip Claeys.
Lees het verslag

Masterclass: Filip Claeys & Jelle Vermeersch

Verschenen in kanaalz.be op 08 12 2013. Citaat:

Actrice en presentatrice Ianka Fleerackers gaat in de nieuwe tv-reeks Masterclass op Kanaal Z op zoek naar de mens achter de kok. in een dubbelinterview met een vriend-ondernemer.

Aflevering: Filip Claeys, chef-kok restaurant De Jonkman, en fotograaf Jelle Vermeersch.

Recept: Langoustines koud & warm, knolselderie, aardpeer en Brugge Goud

Michelingids België 2014
Restaurants met 2 Michelinsterren

Verschenen in eigen redactie op 18 11 2013. Citaat:

17 Belgische restaurants behalen 2 sterren in de nieuwe Michelingids 2014:

't Zilte (Antwerpen), De Jonkman (Sint-Kruis), Bon-Bon (Sint-Pieters-Woluwe), Le Châlet de la Fôret (Brussel), Comme Chez Soi (Brussel), Sea Grill (Brussel), Nuance (Duffel), Château du Mylord (Elzelles), Aan Tafel bij Luc Bellings (Hasselt), Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge), La Durée (Izegem), Bartholomeus (Knokke), L'Air du Temps (Liernu), Slagmolen (Opglabbeek), Hostellerie Le Fox (De Panne), L'Eau Vive (Arbre), Pastorale (Reet).

Brugse sterrenchef Filip Claeys verkozen tot culinaire persoonlijkheid van het jaar

Verschenen in nieuwsblad.be op 17 11 2013. Citaat:

"Op de Horeca Expo in Gent werd sterrenchef Filip Claeys van het restaurant de Jonkman in Sint-Kruis verkozen tot culinaire persoonlijkheid van het jaar. De organisatie gaat uit van de organisatoren van Horeca Expo en van Foodprint."

Lees het volledige artikel (externe link)

Masterclass: Filip Claeys & William Sweetlove

Verschenen in kanaalz.be op 03 11 2013. Citaat:

Actrice en presentatrice Ianka Fleerackers gaat in de nieuwe tv-reeks Masterclass op Kanaal Z op zoek naar de mens achter de kok. in een dubbelinterview met een vriend-ondernemer.

Aflevering: Filip Claeys, chef-kok restaurant De Jonkman, en kunstenaar William Sweetlove.

Recept: Gebakken steenbolk met schorseneren, haverwortel, karnemelkaardappel en eekhoorntjesbrood

Masterclass 2013 op Kanaal Z
Nieuwe reeks van 19 oktober tot 22 december

Verschenen in eigen redactie op 16 10 2013. Citaat:

Op 19 oktober start op Kanaal Z de zesde reeks van het culinaire programma Masterclass.

De nieuwe reeks van Masterclass bestaat uit tien afleveringen, die lopen van 19 oktober tot 22 december. Er werden vijf jonge topchefs geselecteerd met wie telkens twee uitzendingen worden gemaakt. In iedere aflevering is er een gast, die niet uit de restaurantwereld komt.

De 5 koks zijn: Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), Matthieu Beudaert (Table d'Amis), Filip Claeys (De Jonkman), Edwin Menue (Cuines 33) en Olly Ceulenaere (Publiek).

Hun genodigden zijn: Joost Arijs (banketbakker), Karel Vanhooren (architect en scenograaf), William Sweetlove (kunstenaar), Joost Fonteyne (algemeen directeur Festival van Vlaanderen Kortrijk), Dominique Persoone (chocolatier), Koen Van den Broek (kunstschilder), Peter Coucquyt (innovatiecentrum Sense for Taste), Jelle Vermeersch (fotograaf), Jan De Vylder (architect) en Stefan Everts (ex-motorcrosser).

Culinaire Persoonlijkheid 2013 - Genomineerden

Verschenen in eigen redactie op 15 10 2013. Citaat:

Horeca Expo en Foodprint reiken elk jaar een award uit aan de man of vrouw uit de Belgische gastronomie, die het afgelopen jaar baanbrekend werk verricht heeft en zich dus op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de culinaire sector. De winnaar wordt naast de award vereeuwigd met een artikel in Foodprint 1314, het jaarboek van de gastronomie in woord en beeld.

Genomineerden zijn: Filip Claeys (De Jonkman), Kristof Coppens (A Priori), Wim Ballieu (Balls en Glory), Nick Bril (The Jane), Arabelle Meirlaen, Bartel Dewulf (Belgocatering), Wim Maes (Cook and Herb), Frank Desmedt (vroeger: 't Oud Konijntje) en sommelier Aristide Spies.

Het Lekkere Westen

Verschenen in eigen redactie op 13 09 2013. Citaat:

Vandaag werd in het Concertgebouw in Brugge de Westtoer-campagne 'Het Lekker Westen' voorgesteld. Een nieuw concept voor een weekendje weg in het najaar, met gastronomie als centraal thema.

Westtoer selecteerde voor deze campagne 64 chefs die allemaal graag werken met producten uit hun streek.

In een speciaal magazine en op de website van 'Het Lekker Westen' zijn de chefs aan het woord over hun passie voor de regio en over hun favoriete adressen in de streek.

Bron: YouTube.com - Westtoer

Meer info: website Het Lekkere Westen

KOOKEET 2013
28-29-30 september 2013

Verschenen in eigen redactie op 11 09 2013. Citaat:

Op 28-29-30 september wordt de derde editie van Kookeet georganiseerd, dit jaar op 't Zand te Brugge. Sterrenchef Geert Van Hecke van De Karmeliet blijft peter van KOOKEET en waakt samen met topchef Patrick Devos en shock-o-latier Dominique Persoone over de kwaliteit van het evenement. De 29 Brugse chefs die deelnemen behoren zonder uitzondering tot de culinaire top, met een of meerdere Michelinster(ren), een Bib Gourmand-vermelding of hoge score bij Gault Millau. Samen laten zij u kennismaken met zeer diverse gastronomische pareltjes.

In het stijlvolle tentendorp op 't Zand maakt u zelf een keuze tussen het rijke aanbod culinaire verwennerij. Er is ook een speciale tent waar u terecht kan voor kookdemonstraties van de deelnemende topchefs.

Deenemers 2013: De Karmeliet ***, Hertog Jan ***, De Jonkman **, Sans Cravate *, Chez Bru * (gastchef), Aneth, Assiette Blanche, Bhavani, Chez Olivier, De Mangerie, De Visscherie, Den Dyver, Den Gouden Karpel, D's Deldycke Traiteurs, Goffin, Guillaume, Kok au Vin, La Tâche, Lieven, Patisserie Academie, Patisserie Servaas Van Mullem, Patrick Devos, Refter, Rock-Fort, 't Zwaantje, Tanuki, Tête Pressée, The Chocolate Line, Traiteur Geers, Zeno.

Delta Gids 2013: Awards

Verschenen in eigen redactie op 16 05 2013. Citaat:

Bij de lancering van de nieuwe editie van de Deltagids werden ook opnieuw Gouden, Zilveren en Bronze Delta's uitgereikt.

Vlaanderen:

 • Gouden Delta : De Jonkman - Brugge (Filip Claeys)
 • Zilveren Delta : Jer - Hasselt (Wim Schildermans)
 • Bronzen Delta : Kommilfoo - Antwerpen (Olivier de Vinck de Winnezeele)

Wallonië:

 • Gouden Delta: Philippe Meyers - Braine l’Alleud (Philippe Meyers)
 • Zilveren Delta: Le Cyrano - Waimes (Gerty Linnertz)
 • Bronzen Delta: Les Trois P'tits Bouchons - Mont-sur-Marchienne (Shunsuke Yoshida)

Brussel:

 • Gouden Delta: La Villa Lorraine - (Ukkel) Alain Bianchin
 • Zilveren Delta: Le Vintage - (Watermaal-Bosvoorde) Johnny Brosteau
 • Bronzen Delta: Wy - (Brussel Sablon) Guus Van Zon

NorthSeaChefs

Verschenen in eigen redactie op 11 03 2013. Citaat:

Vandaag werd in restaurant De Jonkman te Brugge het project 'NorthSeaChefs' gelanceerd. Vlaams minister-president Kris Peeters zette zijn handtekening onder het 'Charter NorthSeaChefs'. Met dit charter verbinden enkele keukenchefs zich ertoe om te werken met Belgische zeevis of de bijvangst van Belgische aanvoer. Peeters ondersteunt het project met 159.000 euro.

Reeds drie jaar werken chefs Filip Claeys (De Jonkman, Sint-Kruis), Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo) en Danny Huyghebaert (Vlaamse Schelpdier en Vis Coöperatie, Nieuwpoort) aan een vernieuwend project om de vangst van vis te verduurzamen. Hun 'NorthSeaChefs' project, onder begeleiding van Eric Storm (Storm Foods, Tienen), geniet de steun van het Europees Visserijfonds, de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie West-Vlaanderen. Doel is om ook de minder bekende vissoorten (o.a. Pieterman, Steenbolk, Zeekat, Hondshaai, ...) in de keuken te verwerken en ook voor de meestal 'waardeloze' bijvangst door culinaire toepassingen waarde te creëren.

Volgende chefs hebben zich daarbij al aangesloten: Filip Claeys (De Jonkman, Sint-Kruis), Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo), Erwin Deys (Rascasse, Kapellen), Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter), Jason Blanckaert (J.E.F, Gent), Olly Ceulenaere (Volta, Gent), Pieter Lonneville (Tête Pressée, Brugge), Matthieu Beudaert (Table d'Amis, Kortrijk), Ilse D'Hooge (Libelle), Patrick Spiessens en Robrecht Wissels (Belgocatering, Aalst), Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke), San Degeimbre (L'Air du Temps, Liernu), David Martin (La Paix, Anderlecht), Kenny Bernaerts (Sea Grill, Brussel) en Michael Vrijmoed (Vrijmoed, Gent).

De Meesterkoks van België: nieuwe leden

Verschenen in eigen redactie op 24 01 2013. Citaat:

De Meesterkoks van België bekleden een unieke positie. De vereniging bestaat vandaag uit 140 top-chefs die samen de geschiedenis van de Belgische gastronomie vormen. Dit jaar zijn er een recordaantal nieuwe Meesterkoks.

De Meesterkoks anno 2013 zijn een moderne en dynamische vereniging die de link legt tussen de top van de Belgische gastronomie en de lekkerbekken in dit land. De nieuwe dynamiek van de vereniging, onder impuls van haar nieuwe voorzitter Frank Fol, wordt gedragen door het Masterplan 'The Mastercooks of Belgium – On the Move', een resultaat van een enquête en verschillende brainstormsessies onder meer bij onze leden.

De vernieuwde uitstraling van de vereniging wordt geïllustreerd met een nieuw logo, een gestileerde vlam in beweging, die staat voor koken en passie.

Dit jaar van 16 tot 22 september organiseren de Meesterkoks van België voor het eerst 'de Week van de Belgische keuken'. Tijdens deze week worden een aantal belangrijke evenementen opgezet waaronder wedstrijd De Ster van de Belgische keuken.

De nieuwe Meesterkoks van België (restaurants):
Mario Aerts, Het Komfoor - Filip Claeys, De Jonkman - Jacques Colemont, Figaro - Sang Hoon Degeimbre, l’Air du Temps - Gert De Mangeleer, Hertog Jan - Bart Depooter, De Pastorale - Bart Desmidt, Bartholomeus - Philippe Fauchet - Didier Galet - Viki Geunes, ‘t Zilte - Richard Hahn, L’Ecailler du Palais Royal - Christophe Hardiquest, Bon-Bon - Lieven Lootens, ‘t Aards Paradijs - Eric Martin, Lemonnier - René Mathieu, Château de Bourglinster - Bert Meewis, De Slagmolen - Arabelle Meirlaen - Pierre Resimont, l’Eau Vive - Angelo Rosseel, La Durée - Thierry Theys, Nuance - Roger Vandamme, Het Gebaar - Franky Vanderhaegen, Hostellerie St-Nicolas - Wouter Van der Vieren, WY - Johan Van Raes, The Glorious.

De Jonkman: Brugse sterren en ‘Vlaemsche’ topgastronomie

Verschenen in Be-Gusto op 14 12 2012. Citaat:

"De gastronomische wandeling doorheen deze creatieve tuin van Filip Claeys plezierde op elk moment. Klassieke bereidingen in samenhang met innovatieve combinaties, met trots: Vlaamse gastronomie. De chef hadden we graag ook even in onze wintertuin ontmoet al maakte gastvrouw-sommelier Sandra dat goed. Het feit dat ze gaan verbouwen smaakt mij in ieder geval, een goed excuus om terug te keren."

Lees het volledige artikel (externe link)

Michelingids 2013
Restaurants met 2 Michelinsterren

Verschenen in eigen redactie op 19 11 2012. Citaat:

16 Belgische restaurants behalen 2 sterren in de Michelingids 2013:

't Zilte (Antwerpen), Danny Horseele (Rekem), De Jonkman (Sint-Kruis), Le Châlet de la Fôret (Brussel), Comme Chez Soi (Brussel), Sea Grill (Brussel), Nuance (Duffel), Château du Mylord (Elzelles), Aan Tafel bij Luc Bellings (Hasselt), Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge), La Durée (Izegem), L'Air du Temps (Noville-Sur-Mehaigne), Slagmolen (Opglabbeek), Hostellerie Le Fox (De Panne), L'Eau Vive (Arbre), Pastorale (Reet).

Score GaultMillau 2013: 18/20

Verschenen in eigen redactie op 12 11 2012. Citaat:

11 restaurants in België behalen een score van 18/20 in de GaultMillau-gids 2013: Arabelle Meirlaen, Bartholomeus, Bruneau, Danny Horseele, De Jonkman, De Karmeliet, L'Air du Temps, Het Gebaar, Pastorale, 't Fornuis, 't Zilte.

50 favoriete restaurants van de Njam-chefs.
Selectie West-Vlaanderen

Verschenen in Feeling.be op 27 08 2012. Citaat:

Waar eten de njam-chefs als ze niet zelf aan het fornuis staan? Hun lijst van lievelingsrestaurants in Vlaanderen en Brussel was lang, de njam-redactie selecteerde er 50 uit.

Hier de selectie voor West-Vlaanderen.

Studies WES over de 22 West-Vlaamse sterrenrestaurants

Verschenen in focus-wtv.tv op 04 05 2012. Citaat:

WES voert onderzoeks- en adviesopdrachten uit voor openbare besturen, private organisaties en bedrijven in binnen- en buitenland. Voor de regio West-Vlaanderen onderzochten ze de sterrenrestaurants.

De conclusie: "Sterrenrestaurants scoren niet enkel op culinair vlak maar ook als bedrijf doen ze het doorgaans beter dan gemiddeld."

Bekijk de studies van het WES:

De Jonkman
Gespot op het web

Verschenen in eigen redactie op 18 03 2012. Citaat:

Reportage over De Jonkman, gespot op de website van 'WBPStars.com':

De Jonkman te Sint Kruis

Verschenen in 6minutes.be op 04 02 2012. Citaat:

"Op de kaart een sliert klassiekers maar eveneens opvallende nieuwkomers die vooral Filips creativiteit moeten ondersteunen. Hij bezit een enorme gedrevenheid om zijn gerechten van nieuwe ingrediënten te voorzien, waardoor het smaakpalet nog breder en ruimer wordt. Ingrediënten anderzijds waarvan de versheid en houdbaarheid eerder van beperkte duur zijn, zodat ze slechts voor kortere periode in het restaurant kunnen worden aangeboden. Exclusiviteit en smaaktoetsen die enkel de aantrekkingskracht van De Jonkman kunnen vergroten."

Rode poon is 'Vis van het jaar'
Receptenboekje van Chef-kok Filip Claeys

Verschenen in eigen redactie op 19 01 2012. Citaat:

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector rode poon als Vis van het Jaar 2012.

Vanaf oktober tot en met maart voeren vissers deze minder gekende vis aan. Op dat moment is rode poon dan ook op zijn best, daarna begint het paaiseizoen. Rode poon is een echte smaakmaker in vissoepen en visstoofpotten. Het visvlees is stevig en heeft een diepe smaak.

Sterrenchef Filip Claeys schreef een receptenboekje waarmee je aan de slag kunt als je zelf rode poon wil serveren:

DMuze | Tafelcode
Bordschikking DOOR KENNERS: Filip Claeys

Verschenen in DM magazine op 03 12 2011. Citaat:

"'Uiteraard volg ik ook de trends in bordschikking. De curve of halve maan gebruik ik regelmatig. Het is een visueel interessante schikking omdat een groot stuk van het bord leeg blijft en zo een boeiende spanning ontstaat. Bovendien brengt de curve structuur ik je bord.', Filip Claeys."

Filip Claeys van De Jonkman kookt met een visie

Verschenen in knackweekend.be op 24 11 2011. Citaat:

"Filip, die zelf kleinzoon van een visser is, zet zich namelijk in voor de Belgische visserij. Hij wil bewijzen dat men culinair hoogstaande gerechten kan maken met minder gekende, ondergewaardeerde producten, zoals horsmakreel, steenbolk, mooie meid, knorhaan, pieterman, vlaswijting en pladijs."

"Wij vonden de bereidingen van Filip Claeys origineel, actueel, speels en vol frisse, natuurlijke smaken."

Lees het volledige artikel (externe link)

De Jonkman van Filip Claeys sleept tweede michelinster in de wacht

Verschenen in nieuwsblad.be op 22 11 2011. Citaat:

"'Toen het nieuws bekendgemaakt werd, ben ik beginnen wenen. Ik was er echt niet goed van. Vorige week was al fantastisch, maar dit maakt ons jaar nog zoveel mooier', zegt een geëmotioneerde Filip Claeys. De Brugse chef kreeg ook meteen felicitaties van zijn collega's van Hertog Jan. 'Ook voor hen ben ik uiteraard bijzonder gelukkig. Voor de Brugse gastronomie is dit een enorme opsteker. Nu is het aan de chefs om in de toekomst samen te werken en ons te profileren als culinaire topregio, zoals dat in Spanje of de Scandinavische landen ook gebeurt. Veel hebben we als stad trouwens ook te denken aan Geert Van Hecke van De Karmeliet (waar Claeys zes jaar werkte als souschef, red.). Hij heeft jarenlang pionierswerk verricht, en nu moeten we dat werk samen verderzetten.'"

Lees het volledige artikel (externe link)

Restaurants met 2 Michelinsterren.
2 sterren in Michelingids 2012 België-Luxemburg

Verschenen in eigen redactie op 21 11 2011. Citaat:

15 Belgische restaurants behalen 2 sterren in de Michelingids Belux 2012.

Promotie naar 2 sterren.
Michelingids 2012 België-Luxemburg

Verschenen in eigen redactie op 21 11 2011. Citaat:

Twee restaurants stegen naar 2 sterren in de nieuwe Michelingids 2012: De Jonkman, Châlet de la Fôret.

Michelin Gids 2012
Reportage Focus-Wtv

Verschenen in focus-wtv.tv op 21 11 2011. Citaat:

"Brugge heeft er een driesterren restaurant bij. In de Michelin gids 2012 klimmen chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens van Hertog Jan naar de absolute top. En ook in Filip Claeys ziet Michelin een groot talent. De jonge chef stijgt met De Jonkman in Sint-Kruis van een één naar een twee sterrenrestaurant."

De Jonkman in Brugge treedt toe tot culinaire elite

Verschenen in nieuwsblad.be op 15 11 2011. Citaat:

"'Dit is een enorme eer die ik eerlijk waar totaal niet verwacht had', reageert Claeys. Hij nam De Jonkman in 2006 over samen met zijn vrouw Sandra. 'Het is elk jaar bang afwachten naar de beoordelingen en als je dan zo'n resultaat behaalt, volgt natuurlijk een enorme ontlading. Ook voor het personeel is het een prachtige bekroning, want zij hebben een belangrijk aandeel gehad in deze onderscheiding. Als je ziet welke andere restaurants 18 halen, is dit iets om heel trots op te zijn.'"

Lees het volledige artikel (externe link)

Score GaultMillau 2012: 18/20

Verschenen in eigen redactie op 14 11 2011. Citaat:

12 restaurants in België behalen een score van 18/20 in de GaultMillau-gids 2012. Dit restaurant is er één van.

Boek: De chefs van België.
De smaakmakers van de Belgische keuken.

Verschenen in eigen redactie op 04 11 2011. Citaat:

In De chefs van België maakt u kennis met de meest invloedrijke Belgische chefs van het moment. Meer dan 30 chefs vertellen hier openhartig over hun culinaire ideeën en geven hun visie op de Belgische keuken van vandaag. Alle chefs stellen ook drie signatuurgerechten voor.

In De chefs van België vindt u gerechten van onder meer Peter Goossens, Geert Van Hecke, Kobe Desramaults, Kwinten De Paepe, Lionel Rigolet, Johan Segers, Yves Mattagne, Roger Van Damme, Viki Geunes, Sang-Hoon Degeimbre, David Martin, Bart De Pooter, Thierry Theys, Maxime Collard, Gert De Mangeleer, Filip Claeys en nog vele andere smaakmakers van de Belgische keuken.

De chefs van België
ISBN: 9789020997408, Verkoopprijs: 49,99 EUR
Aantal pagina's: 500
Auteurs: Willem Asaert, Marc Declercq
Meer info: Lannoo.be

Filip Claeys, chef-kok De Jonkman

Verschenen in Het Laatste Nieuws op 28 10 2011. Citaat:

"De keuken van Filip Claeys werd in de loop der jaren uitgepuurd. 'Gebruikte ik vroeger acht ingrediënten voor een gerecht, dan zijn dat er nu nog maar vier. Het is puurder en simpeler geworden, wat de diepgang en de smaak alleen maar ten goede is gekomen.''"

Topchef Filip Claeys serveert alleen nog Noordzeevis

Verschenen in nieuwsblad.be op 31 08 2011. Citaat:

"Topchef Filip Claeys van het sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge serveert alleen nog Noordzeevis in zijn restaurant. Hij hoopt dat nog meer koks en ook de mensen thuis zijn voorbeeld volgen. 'Wat heb je aan tweederangstonijn van de andere kant van de wereld als je zoveel lekkere vis uit onze eigen Noordzee hebt?"

Lees het volledige artikel (externe link)

De Vlaamse kost van Filip Claeys

Verschenen in www.een.be op 17 08 2011. Citaat:

"Elke week vraagt 1000 zonnen een Vlaamse topchef naar z’n favoriete streekingrediënt. Vandaag bouwt Filip Claeys een kunststukje rond grijze noordzeegarnalen."

Bekijk de reportage op één.be

Dineren met 2Manydjs.
@De Jonkman, Brugge

Verschenen in demorgen.be op 30 07 2011. Citaat:

"David gaat voor zwezeriken en ganzelever die op drie verschillende wijzen geserveerd zal worden. Stephen houdt het op de graat gegrilde tarbot. De soulwaxbroers zijn, zo zeggen ze zelf, echte foodies. Al wil dat, benadrukt David, niet zeggen dat het altijd duur moet zijn."

Meer info: 2ManyDjs.

Kokpit met sterrenshef Filip Claeys.
Restaurant De Jonkman

Verschenen in focus-wtv.tv op 09 07 2011. Citaat:

Filip Claeys, sterrenchef én Koksijdenaar is deze week te gast in Kokpit. Samen met Dries ontdekt hij het plaatselijk lekkers.

De Jonkman, Sint Kruis Brugge

Verschenen in legourmandbelge.be op 26 05 2011. Citaat:

"Eerste voorgerecht was gemarineerd rundsvlees uit Vivenkapelle met uien en rode pickles. Het vlees is eigen kweek en typeert dadelijk de chef, die vooral het product eert en dan nog liefst eigen terroir. Dit gerecht was zonder meer mijn favoriet van de reeks. Geweldig smaakvol vlees, lekker in harmonie met de rode uien en de pickles, hoewel die voor mij net iets te veel weg had van barbecuesaus."

Lees het volledige artikel (externe link)

Al Dente: Waar eet Dominique Persoone?

Verschenen in DM magazine op 23 04 2011. Citaat:

De favoriete adressen van Dominique Persoone:
Pure C (Cadzand-Bad, Nederland), De Jonkman (Sint-Kruis Brugge), La Botte (Genk), Hertog Jan (Sint-Michiels Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem).

Dominique Persoone is een van de bekenste chocolatiers van België. Hij heeft twee winkels, in Brugge en Antwerpen, en geeft kookdemonstraties op de culinaire zander Njam!.

Info winkels: The Chocolate Line

Michelingids België-Luxemburg 2011: 1 ster

Verschenen in eigen redactie op 21 11 2010. Citaat:

86 restaurants in België behalen 1 ster in de Michelingids 2011. Dit restaurant is er één van.

GaultMillau 2011 - Overzicht onderscheidingen.

Verschenen in eigen redactie op 08 11 2010.
 • Beste chef: Christophe Hardiquest - Bon-Bon, Ukkel
 • Beste jonge chef Vlaanderen: Kwinten De Paepe - Trente, Leuven
 • Beste jonge chef Wallonië: Maxime Collard - La Table de Maxime, Paliseul
 • Beste jonge chef Brussel: Gaëtan Colin - Jaloa, Brussel
 • Beste gastvrouw: Stéphanie Volkaerts - L'Amandier, Genval
 • Beste sommelier: Nadia Zioui - L'Eveil des Sens, Montigny-Le-Tileul
 • Beste wijnkaart: The Glorious, Antwerpen
 • Beste digestievenkaart: 't Oud Konijntje, Waregem
 • Beste dessertenkaart: De Jonkman, Brugge
 • Mooiste terras: L'Eau Vive, Arbre
 • Beste Mediterraan: Casa Iberico, Diest
 • Beste Aziaat: Lam en Yin, Antwerpen
 • Beste Brasserie: La Table du Boucher, Bergen.
 • Beste Groentenrestaurant: 't Aards Paradijs, Merendree

Score GaultMillau 2011: 17/20

Verschenen in eigen redactie op 07 11 2010. Citaat:

23 restaurants in België behalen een score van 17/20 in de GaultMillau-gids 2011. Dit restaurant is er één van.

Mes & Vork: Pure passie voor het product.
Restaurant De Jonkman te Sint-Kruis, Brugge.

Verschenen in DM magazine op 02 10 2010. Citaat:

"En Claeys houdt de proevers ook in zijn ban tot aan de koffie. We kunnen ons vergissen maar ook dat is iets wat hij waarschijnlijk in Oud Sluis heeft meegekregen. Van bij de start plankgas geven, blijven rammen en pas een beetje lossen wanneer klanten om de rekening vragen."

Lees het volledige artikel (externe link)

Alle 5 Favoriet: Tim Van Steendam

Verschenen in De Standaard Magazine op 11 09 2010. Citaat:

De favoriete adressen van Tim Van Steendam:
El Negocito (Gent), De Jonkman (Brugge), Koffiewinkel Corica (Brussel), Le Grand Bleu (Gent), De Avonden (Gent).

Tim Van Steendam schreef als ghostwriter de biografieën van o.m. Tom Boonen, Natalia en Jean-Marie Pfaff. Onlangs verscheen zijn eigen boek, 'Door het oog van de naald', over het leven van junks in Gent.

Restogids Nouvelle Vague 2010 / Selectie Vlaanderen

Verschenen in Sabato-magazine De Tijd op 21 05 2010. Citaat:

Jan Van Hemeledonck maakte een eigenzinnige selectie van 50 jonge en vernieuwende chef-koks. Criteria om geselecteerd te worden:

 • de chef is circa 35 jaar oud, heeft een opleiding genoten of de nodige basiskennis verworven om het vak waardig te kunnen uitoefenen
 • de chef is creatief of in staat een persoonlijke stempel te drukken op gerechten waarmee je het onderscheid maakt.
 • de chef voldoet aan hoge kwaliteitscriteria en verliest het visuele aspect van het bord niet uit het oog.

Er werden 25 chef-koks/restaurants in Vlaanderen geselecteerd. Dit restaurant is er één van.

Topchefs testen nieuwe smaken.
Reportage The Flemish Primitives - Brugge, 08/02/2010

Verschenen in standaard.be op 09 02 2010. Citaat:

"In Brugge is een groot congres gehouden voor iedereen die met gastronomie te maken heeft. Zowat al onze topchefs waren er bij. Topchefs zoeken constant naar manieren om de perfecte smaken te vinden."

Extra artikel op standaard.be over The Flemish Primitives:
"Oesters bezwangerd met de smaak van kiwi op congres The Flemish Primitives."

West-Vlaanderen aan de culinaire top.

Verschenen in nieuwsblad.be op 24 11 2009. Citaat:

"De Karmeliet (Brugge) blijft het enige West-Vlaamse restaurant met drie sterren. Horseele (Dudzele), Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge) en Le Fox (De Panne) behouden twee sterren. De categorie met een ster kleurt sinds enkele jaren zeer West-Vlaams met Aneth (Brugge), De Herborist (Sint-Andries), Bartholomeus (Heist), De Jonkman (Sint-Kruis), De Oosthoek (Knokke), De Gouden Harynck (Brugge), Jardin Tropical (Knokke), Philippe Nuyens (Blankenberge), Sel Gris (Duinbergen), Sans Cravate (Brugge), Bistro Novo (Roeselare), Marcus (Deerlijk), La Durée (Izegem), 't Oud Konijntje (Waregem), 't Convent (Reninge) en In de Wulf (Dranouter)."

(Dit artikel is niet meer online beschikbaar)

Michelingids België 2010: 1 Michelin ster.

Verschenen in eigen redactie op 22 11 2009. Citaat:

98 restaurants in België behalen 1 ster in de Michelingids 2010, dit restaurant is er één van.

Score GaultMillau 2010: 17/20

Verschenen in eigen redactie op 26 10 2009. Citaat:

22 restaurants in België behalen een score van 17/20 in de GaultMillau-gids 2010, dit restaurant is er één van.

'De Essentie', de nieuwe keukenbijbel.

Verschenen in eigen redactie op 06 10 2009. Citaat:

Op 5 oktober stelde Unilever Foodsolutions op Horeca Life de nieuwe keukenbijbel 'De Essentie' voor, een boek dat de meest recente en geavanceerde kennis op keukengebied bundelt, gaande van eigentijds tot moleculair koken.
Jean-Pierre Gabriel, journalist en fotograaf gespecialiseerd in voeding en gastronomie, is auteur en fotograaf van het boek. Jean-Claude Mesman leidde dit project voor Unilever Foodsolutions.

Verschillende topchefs gaven mee vorm aan dit boek: Wout Bru (Chez Bru, Frankrijk), Filip Claeys (De Jonkman), San Hoon Degeimbre (L'Air du Temps), Viki Geunes ('t Zilte), Peter Goossens (Hof Van Cleve), Yves Mattagne (Sea Grill),...

Meer info: Unilever Foodsolutions - microsite 'De Essentie'.

Proefkonijn: Drie jonge sterren onder één dak.
In de Wulf, De Jonkman, La Grenouillère.

Verschenen in DM magazine op 03 10 2009. Citaat:

Kobe Desramaults organiseerde een uitzonderlijke proefavond. De deelnemers : Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter), Filip Claeys (De Jonkman, Brugge), Alexandre Gauthier (La Grenouille, Frankrijk).

"Een spectaculair gerecht volgde: een nog rokende takkenbos van jeneverbes waarin een kreeftenstaart zat verscholen. Iedereen was het erover eens: zo eet je zelden kreeft. De staart was binnenin nog op het randje van rauw, we moesten hem met de handen eten, en het was een absoluut sensuele smaakervaring."

Lees het volledige artikel (externe link)

Special Guest: Filip Claeys.
Chef-kok restaurant De Jonkman te Sint-Kruis Brugge.

Verschenen in Flemish Foodies op 04 08 2009. Citaat:

"Het geheime recept, dat is Filip zelf. “Ik maak wat ik zelf graag lust en ik kook op gevoel” zegt Filip “ik breng ook graag herhaling terug op het bord in smaak, in ingrediënt en in structuur.” Hij streeft naar zijn eigenheid in frisse accenten, naar verrassende eenvoud in een prettig jasje, naar de optimale puurheid in wat hij bereidt. Naar herkenning, dat merk ik ook. Filip bevestigt dat de hoofdmoot van wat hij brengt in essentie heel gekend is: streekgebonden kwaliteitsproducten en ook basiselementen in ieders jeugdige smaakherinnering."

(Dit artikel is niet meer online beschikbaar)

Filip Claeys van De Jonkman is Jonge Chef van het Jaar.

Verschenen in nieuwsblad.be op 28 10 2008. Citaat:

"De culinaire gids GaultMillau is een grote fan van de Jonkman, zoveel is duidelijk. Het restaurant aan de Maalse Steenweg van Filip Claeys en zijn vrouw Sandra behaalde een fraaie score van 16 op 20 (één punt meer dan vorig jaar), en de chefkok werd ook nog eens verkozen tot Jonge Chef van het Jaar."

"Verse en seizoensgebonden producten zijn de basis van de keuken van De Jonkman, zegt Claeys. 'Ik werk bijvoorbeeld samen met de Stichting voor Duurzaam Visserijontwikkeling, zodat ik iedere dag dagverse vis uit de Noordzee kan aanbieden. En ik probeer de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in de keuken zo goed mogelijk te volgen. Eind maart vertrek ik op stage naar Tokyo, eind volgende maand ga ik naar San Sebastian voor een beurs. Daar doe ik dan inspiratie op om zelf mijn keuken aan te passen.'"

(Dit artikel is niet meer online beschikbaar)

'Toffe keuken met betaalbare luxeproducten'

Verschenen in nieuwsblad.be op 28 11 2007. Citaat:

"Filip Claeys van restaurant Jonkman, die jarenlang kookte aan de zij van Sergio Herman (Oud Sluis) en Geert Van Hecke (De Karmeliet), heeft zijn eerste ster binnengehaald. Samen met echtgenote Sandra bouwde hij het restaurant snel uit tot een topadres."

"De komst van de ster hangt af van verschillende factoren. 'Vooreerst speelt onze ervaring. Zowel mijn echtgenote Sandra, die de zaal bedient, als ik hebben vele jaren in driesterrenrestaurants gewerkt. Verder krijg ik erkenning voor het feit dat ik streef naar een geheel persoonlijke keuken. Ik kijk niet naar anderen. Ik wil elke dag evolueren, beter worden, dingen veranderen, want de moderne keuken evolueert razend snel.'"

(Dit artikel is niet meer online beschikbaar)

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.