Persarchief

Restaurant ’t Korennaer zet het Waasland op de (menu)kaart. Gesprek met chef-kok Edwin Van Goethem.

Verschenen in eigen redactie, op 22 04 2014

Na zeventien jaar onophoudelijk investeren is ’t Korennaer uitgegroeid van lokaal dorpsrestaurant tot culinair uithangbord.

Op 48-jarige leeftijd heeft chef en eigenaar Edwin Van Goethem nog niets verloren van het jeugdig enthousiasme waarmee hij op zestienjarige leeftijd naar de hotelschool in Koksijde trok. Hoewel hij zijn culinaire dromen naar eigen zeggen grotendeels heeft waargemaakt, is zijn visie er nog steeds op gericht om eigen creaties kritisch te benaderen en blijvend vorm te geven aan zijn gastronomische identiteit. Het resultaat wordt al drie jaar op rij beloond met een score van 16/20 in de GaultMillau gids.

Polderaardappelen en scharreleieren afkomstig van een boerderij om de hoek. Hoppescheuten van een paar kilometer verderop. Het zijn ingrediënten die de gerechten van Edwin typeren. Als echte Waasland boy wordt zijn keuken gedefinieerd door lokaal gekweekte producten. 'Zo kan ik garanderen dat ingrediënten dezelfde dag dat ze geoogst zijn al op het bord belanden', verzekert hij.

Niet enkel verse groenten en fruit komen uit de spreekwoordelijke achtertuin. Met een vinger aan de pols van het culinaire Waasland, maakt deze chef dankbaar gebruik van een divers aanbod ambachtelijke streekproducten. Mosterd De Kroon zorgt voor extra pit als begeleiding bij gerijpt Galloway rund. De aroma’s van artisanale likeuren van dorpsstokerij Verhofstede vind je terug in huisgemaakt ijs en patisserie.

'Zoals elke moderne chef haal ik mijn inspiratie uit alle windstreken. Zo werk ik graag met Japanse en Mediterraanse smaakmakers. Op voorwaarde dat ze ondersteunend werken en andere ingrediënten zoals schaaldieren of groenten meer op de voorgrond brengen.'

Koken is geen eenrichtingsverkeer voor Edwin Van Goethem. Hij geniet zichtbaar van de interactie met zijn gasten. De open keuken speelt hierbij een centrale rol. Maar de openheid van geest gaat verder. In 't Korennaer krijg je zonder morren het recept van die lekkere saus of bereidingstips voor dat delicaat stukje vis. Geïnteresseerden kunnen een van de maandelijkse kooklessen volgen en op de website van het restaurant vind je regelmatig nieuwe recepten. 'Gastronomie is een totaalervaring die niet ophoudt bij de deur van het restaurant. Ik droom van een delicatessenwinkel waar we producten rechtstreeks kunnen aanbieden', aldus Edwin.

Dat gastronomie een totaalbeleving is, bewijst ook het interieur van ’t Korennaer. Recente investeringen hadden niet enkel oog voor esthetiek, maar ook aandacht voor de akoestiek. Strategisch geplaatste gordijnen, absorberende wandbekleding en de lederen bedekking op het zitmeubilair, dragen bij tot een comfortabele omgeving waar het storend effect van omgevingsgeluid tot een minimum is herleid. 'Nu we met de inrichting de puntjes op de i hebben gezet, ligt onze focus meer dan ooit op perfectionering en verfijning in de keuken', benadrukt de glunderende chef.

Restaurant uit dit artikel

foto restaurant 't Korennaer

't Korennaer

Nieuwkerkenstraat 4
9100, Nieuwkerken-Waas

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.