Arabelle Meirlaen

Alle persartikels over restaurant Arabelle Meirlaen

Interview met Arabelle Meirlaen

Verschenen in vierbordjes.be op 28 01 2014. Citaat:

Waar vind je vooral je inspiratie als je recepten creëert? En waar vind je de tijd daarvoor?

"De meeste recepten beginnen te ontstaan als ik wandel door de natuur. Ik laat me leiden door de seizoenen, ik vertrek van de ingrediënten die de natuur ons in een bepaalde periode van het jaar schenkt. Ik maak associaties in mijn hoofd en dan test ik die uit. Ik verwerk ook vaak groenten om ze op een later tijdstip te kunnen gebruiken. Zo laat ik bijvoorbeeld groenten fermenteren, wat trouwens heel goed is voor de spijsvertering. Of ik pekel ze. Zelfs als ik dus niet aan koken ben, ben ik toch altijd met voeding bezig. Dat is nu eenmaal het leven van een kok."

Lees het volledige artikel (externe link)

Aan Tafel: Arabelle Meirlaen

Verschenen in De Standaard Magazine op 14 12 2013. Citaat:

"Arabelle is helemaal opengebloeid en slaagt erin haar inventieve gastronomie te koppelen aan een heldere visie op gezonde voeding."

Beoordeling prijs-kwaliteit: 4 bordjes (uitstekend).

Lees het volledige artikel (externe link)

Gault Millau 2014 - Onderscheidingen

Verschenen in eigen redactie op 11 11 2013. Citaat:

 

  • Chef van het jaar: Arabelle Meirlaen (Arabelle Meirlaen, Marchin)
  • Jonge Topchef van Vlaanderen: Tim Boury (Boury, Roeselare)
  • Jonge Topchef van Wallonië: Stéphanie Thunus ( Au Gré du Vent, Seneffe)
  • Jonge Topchef van Brussel: Nicolas Scheidt (La Buvette, Brussel)
  • Aziaat van het jaar: Yamato (Brussel)
  • Mooiste terras: La Plage d’Amée (Namen)
  • Sommelier van het jaar: Sepideh Sedaghatnia ('t Zilte, Antwerpen)
  • Beste wijnkaart: Cyrano (Waimes).
  • Brasserie van het jaar: Comptoir de l’Eau Vive (Erpent)
  • Desssert van het jaar: Chalet de la Forêt (Brussel)
  • Gastvrouw van het jaar: Cora Moerman, De Zuidkant (Damme)
  • Beste Italiaan: Da Mimmo (Brussel)
  • Beste groenterestaurant: Table d’Amis (Vlaanderen), L'Air du Temps (Wallonië)
  • Ontdekkingen van het jaar: Maison D (Vlaanderen), Cécila (Brussel) en La Menuiserie (Wallonië).
  • Beste prijs-plezierverhouding: Het Vijfde Seizoen (Vlaanderen), Friture René (Brussel), Le Délice du jour (Wallonie)

De nieuwe GaultMillau gids ligt vanaf woensdag 13 november in de boekhandel en kost 27 euro. De gids bevat 1000 adressen, waarvan niet minder dan 110 nieuwe.

Culinaire Persoonlijkheid 2013 - Genomineerden

Verschenen in eigen redactie op 15 10 2013. Citaat:

Horeca Expo en Foodprint reiken elk jaar een award uit aan de man of vrouw uit de Belgische gastronomie, die het afgelopen jaar baanbrekend werk verricht heeft en zich dus op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de culinaire sector. De winnaar wordt naast de award vereeuwigd met een artikel in Foodprint 1314, het jaarboek van de gastronomie in woord en beeld.

Genomineerden zijn: Filip Claeys (De Jonkman), Kristof Coppens (A Priori), Wim Ballieu (Balls en Glory), Nick Bril (The Jane), Arabelle Meirlaen, Bartel Dewulf (Belgocatering), Wim Maes (Cook and Herb), Frank Desmedt (vroeger: 't Oud Konijntje) en sommelier Aristide Spies.

Dinner in the Sky, Luik

Verschenen in eigen redactie op 11 07 2013. Citaat:

"Na een wereldtournee in het gezelschap van de grootste chefs van de planeet neemt Dinner in the Sky de hemel in boven Luik, tegenover de Opéra Royal de Wallonie, en ontvangt achter de fornuizen 7 van de beroemdste Waalse sterrenchefs: Sang-Hoon Degeimbre (L'Air du Temps), Pierre Résimont (L'Eau Vive), Arabelle Meirlaen (Cuisine Intuitive), Eric Martin (Lemonnier), Christophe Pauly (Le Coq aux Champs), Vincent Gardinal (Le Prieuré Saint Géry) en Philippe Fauchet (Philippe Fauchet)."

Het project loopt van 9 tot 15 september 2013.

De Meesterkoks van België: nieuwe leden

Verschenen in eigen redactie op 24 01 2013. Citaat:

De Meesterkoks van België bekleden een unieke positie. De vereniging bestaat vandaag uit 140 top-chefs die samen de geschiedenis van de Belgische gastronomie vormen. Dit jaar zijn er een recordaantal nieuwe Meesterkoks.

De Meesterkoks anno 2013 zijn een moderne en dynamische vereniging die de link legt tussen de top van de Belgische gastronomie en de lekkerbekken in dit land. De nieuwe dynamiek van de vereniging, onder impuls van haar nieuwe voorzitter Frank Fol, wordt gedragen door het Masterplan 'The Mastercooks of Belgium – On the Move', een resultaat van een enquête en verschillende brainstormsessies onder meer bij onze leden.

De vernieuwde uitstraling van de vereniging wordt geïllustreerd met een nieuw logo, een gestileerde vlam in beweging, die staat voor koken en passie.

Dit jaar van 16 tot 22 september organiseren de Meesterkoks van België voor het eerst 'de Week van de Belgische keuken'. Tijdens deze week worden een aantal belangrijke evenementen opgezet waaronder wedstrijd De Ster van de Belgische keuken.

De nieuwe Meesterkoks van België (restaurants):
Mario Aerts, Het Komfoor - Filip Claeys, De Jonkman - Jacques Colemont, Figaro - Sang Hoon Degeimbre, l’Air du Temps - Gert De Mangeleer, Hertog Jan - Bart Depooter, De Pastorale - Bart Desmidt, Bartholomeus - Philippe Fauchet - Didier Galet - Viki Geunes, ‘t Zilte - Richard Hahn, L’Ecailler du Palais Royal - Christophe Hardiquest, Bon-Bon - Lieven Lootens, ‘t Aards Paradijs - Eric Martin, Lemonnier - René Mathieu, Château de Bourglinster - Bert Meewis, De Slagmolen - Arabelle Meirlaen - Pierre Resimont, l’Eau Vive - Angelo Rosseel, La Durée - Thierry Theys, Nuance - Roger Vandamme, Het Gebaar - Franky Vanderhaegen, Hostellerie St-Nicolas - Wouter Van der Vieren, WY - Johan Van Raes, The Glorious.

Foodiegids: Arabelle Meirlaen - Carnet d'adresses

Verschenen in Sabato-magazine De Tijd op 01 12 2012. Citaat:

'Open uw adresboekje en verklap ons vijf geheime leveranciers', vroeg Sabato aan vijf Belgische topchefs.

Hier de 5 foodieadressen van Arabelle Meirlaen:

Michelingids 2013
Restaurants met 1 Michelinster

Verschenen in eigen redactie op 19 11 2012. Citaat:

94 Belgische restaurants behalen 1 ster in de Michelin-gids 2013.

Restaurant Arabelle Meirlaen (Li Cwerneu): intuïtieve keuken

Verschenen in 6minutes.be op 14 11 2012. Citaat:

"Onze degustatie startte met een klassieker van het huis, een goudstaaf met foie gras en fijngestampte hazelnoten en amandelen, aangelengd met ahornsiroopkorrels. Een mooie presentatie die men amper durft te beroeren. In de mond smelt ganzenlever langzaam weg terwijl de fijngestampte noten voor pittige toetsen zorgen. De gerookte zeepaling met een mousse van mango en passievruchten wordt in een klein kommetje geserveerd en lijkt op het eerste zicht op een eerder volumineuze goudgele eierdooier. Dit gerecht biedt een enorm en intens smaakfestival, hoewel noch de zure, noch de fruitige toetsen zich overmatig aanbieden, perfect evenwichtig met heerlijke nasmaak."

GaultMillau 2013

Verschenen in eigen redactie op 12 11 2012. Citaat:

Vandaag is de 10de editie van GaultMillau voorgesteld.

Uitgereikte awards:

  • Beste chef: Peter Goossens, Hof van Cleve
  • Beste gastvrouw: Lieve Goossens, Hof van Cleve
  • Chef van het jaar: Kobe Desramaults, In de Wulf
  • Beste jonge chef Vlaanderen: Matthieu Beudaert, Table d'Amis
  • Beste jonge chef Wallonië: Benoit Neusy, L'Imperatif
  • Beste jonge chef Brussel: Alexandre Dionisio, Chez Alexandre
  • Brasserie van het jaar: Bozar Brasserie, Brussel
  • Prijs Plezier Vlaanderen: restaurant Veranda, Berchem
  • Prijs Plezier, Wallonië: restaurant Delys, Saint-Georges sur Meuse
  • Prijs Plezier, Brussel: Madou's Provence
  • Mooiste terras: restaurant Slagmolen, Opglabbeek
  • Beste wijnkaart: D’Eugénie à Emilie, Baudour
  • Beste sommelier: Pierre Thirifays, restaurant Li Cwerneu, Huy
  • Italiaan van het jaar: Un Altro Mondo, Wavre
  • Aziaat van het jaar: Fong Mei, Antwerpen
  • Dessert van het jaar: Bruneau, Brussel
  • Beste groenterestaurant: Volta, Gent

Toelichting (franstalig) bij GaultMillau 2013 door Philippe Limbourg, editor in chief GaultMillau.

De restaurantgids ligt vanaf deze week in de winkel en kost 27 euro.

Score GaultMillau 2013: 18/20

Verschenen in eigen redactie op 12 11 2012. Citaat:

11 restaurants in België behalen een score van 18/20 in de GaultMillau-gids 2013: Arabelle Meirlaen, Bartholomeus, Bruneau, Danny Horseele, De Jonkman, De Karmeliet, L'Air du Temps, Het Gebaar, Pastorale, 't Fornuis, 't Zilte.

Weekend Knack: Lekker Luik

Verschenen in Weekend Knack op 13 06 2012. Citaat:

De lekkerste winkeltjes, bistro's, brasseries en gastronomische restaurants. Weekend Knack maakte een selectie in en rond Luik.

  • Jong talent: Delys
  • Inventief: El Pica Pica, Ô de Vie, Li Cwerneu
  • Gastronomie: Le Coq aux Champs
  • Bouchon: Le Bistrot d'en Face
  • Bucolische: Zabonprés, Aux Berges de la Bel
  • Beste koop: Le Paris-Brest, Enoteca
  • Lekkere winkels: Maison André (Charcuterie, Luik), Crèmerie Saint-Rémy (Zuivelwinkel, rue Saint-Remy 23, Luik), La Botteresse de Sur-Les-Bois (Brouwerij,Saint-Georges), Georges Crosset (Banketbakker, Luik).

Lees het volledige artikel (externe link)

Li Cwerneu: Vrouwelijk en intuïtief
Weekend Knack: Lekker Luik

Verschenen in knackweekend.be op 12 06 2012. Citaat:

"Pierre Thirifays bedient en verzorgt de wijn. Echtgenote Arabelle Meirlaen kookt. Zij begon voorzichtig en maakte zich, al doende, de laatste technieken eigen, zoals langzaam garen op lage temperatuur. Haar kookkunst is intuïtief en vrouwelijk. Zij komt op voor de vrijheid van expressie en kokkerelt volgens de natuur. Inspiratie komt ook van eerlijke boerderijproducten en van jeugdherinneringen, want de grootste leerschool voor Arabelle is het leven zelf."

Lees het volledige artikel (externe link)

Culinaria 2012: 31 mei - 3 juni 2012
Nieuw thema, nieuw concept

Verschenen in eigen redactie op 30 05 2012. Citaat:

Voor zijn 4de verjaardag biedt Culinaria een geheel nieuwe gastronomische ervaring: "Into the Raw". Ze werd geïnspireerd door de gastronomische beweging "Cook It Raw", die enkele jaren terug gelanceerd werd door jonge chefs uit de wereldkeuken.

Voor deze editie heeft Culinaria ook het concept omgegooid en biedt ze de bezoeker de mogelijkheid om zelf zijn menu met 7 degustaties samen te stellen.

Elke dag zullen er 10 Belgische sterrenchefs hun originele recept rond het thema “Into the raw” voorstellen. Uit de voorgestelde degustaties kiezen de bezoekers er 5 waarmee ze graag kennis willen maken, en vervolgens sluiten ze af op een zoete noot, met een dessert van Pierre Marcolini en een dessert van een Chocolade Ambassadeur van Callebaut, Benoit Dewitte (Benoit en Bernard Dewitte *) of David Maenhout (Chocolatier M - Knokke-Heist).

Andere chefs, die op Culinaria aanwezig zijn, zijn: Giovanni Bruno (Senza Nome *), Julien Burlat (Dôme *), Bart De Pooter (Pastorale **), Sang Hoon Degeimbre (L’Air du Temps **), Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la Forêt **), Mario Elias (Le Cor de Chasse *), Laurent en Vincent Folmer (Couvert Couvert *), Dimitri Lysens (Magis *), Yves Mattagne (Sea Grill **), Arabelle Meirlaen (Li Cwerneu *), Franky Vanderhaeghe (Hostellerie Saint-Nicolas **), Laury Zioui (L’Eveil des Sens *).

Meer info: website Culinaria

Via blog BeGusto: Lees verslag Culinaria 2012

Restaurants met 1 Michelinster.
1 ster in Michelingids 2012 België-Luxemburg

Verschenen in eigen redactie op 21 11 2011. Citaat:

89 Belgische restaurants behalen 1 ster in de Michelingids Belux 2012.

Score GaultMillau 2012: 17/20

Verschenen in eigen redactie op 14 11 2011. Citaat:

21 restaurants in België behalen een score van 17/20 in de GaultMillau-gids 2012. Dit restaurant is er één van.

The making of BRU
Een 6 sterren film dankzij 5 Belgische chefs.

Verschenen in eigen redactie op 19 07 2011. Citaat:

The making of BRU. Promotiefilm met in de hoofdrollen Alexandre Dionisio, Yves Mattagne, Bart Desmidt, Arabelle Meirlaen en Wout Bru.
Bron: YouTube.

'Comme un chef' - Aflevering 1, 13 januari 2011
Nieuw tv reality-programma RTBF.

Verschenen in eigen redactie op 13 01 2011. Citaat:

Zeven leerling-koks, die ervan dromen chef-kok te worden, worden gedurende vijf weken op de proef gesteld door enkele sterrenchefs: Sang-Hoon Degeimbre, Arabelle Meirlaen, Jean-Baptiste en Christophe Thomaes, Lionel Rigolet en Pierre Résimont. De winnaar van de wedstrijd krijgt een contract voor 1 jaar bij Lionel Rigolet, Comme Chez Soi.

Michelingids België-Luxemburg 2011: 1 ster

Verschenen in eigen redactie op 21 11 2010. Citaat:

86 restaurants in België behalen 1 ster in de Michelingids 2011. Dit restaurant is er één van.

Score GaultMillau 2011: 17/20

Verschenen in eigen redactie op 07 11 2010. Citaat:

23 restaurants in België behalen een score van 17/20 in de GaultMillau-gids 2011. Dit restaurant is er één van.

Vrouwelijke chef-koks met talent: Arabelle Meirlaen van restaurant Li Cwerneu

Verschenen in knackweekend.be op 25 08 2010. Citaat:

"Met onverdroten ijver en wilskracht bouwde Arabelle in enkele jaren tijd Li Cwerneu uit tot een van de beste etablissementen van de streek. Het restaurant kan sinds dit jaar overigens pronken met een ster."

(Dit artikel is niet meer online beschikbaar)

Restogids Nouvelle Vague 2010 / Selectie Wallonië

Verschenen in Sabato-magazine De Tijd op 21 05 2010. Citaat:

Jan Van Hemeledonck maakte een eigenzinnige selectie van 50 jonge en vernieuwende chef-koks. Criteria om geselecteerd te worden:

  • de chef is circa 35 jaar oud, heeft een opleiding genoten of de nodige basiskennis verworven om het vak waardig te kunnen uitoefenen
  • de chef is creatief of in staat een persoonlijke stempel te drukken op gerechten waarmee je het onderscheid maakt.
  • de chef voldoet aan hoge kwaliteitscriteria en verliest het visuele aspect van het bord niet uit het oog.

Er werden 10 chef-koks/restaurants in Wallonië geselecteerd. Dit restaurant is er één van.

Aan Tafel: Ladychefs

Verschenen in De Standaard Magazine op 23 01 2010. Citaat:

Reportage over 8 Ladychefs in België:
Ingrid Neven (Pazzo), Quyen Thruong Thi (Little Asia), Solange Bentin (Kemmelberg), Sofie Dumont (Les Eleveurs), Sidy Pelssers ('t Claeverblat), Lisa Calcus (Les Gribaumonts), Patricia Desmedt ('t Oud Konijntje) en Arabelle Meirlaen (Li Cwerneu).

In de reportage brengen de ladychefs ook een aantal recepten waarbij ze zich lieten inspireren door het aroma van het koffiemerk Jacqmotte: Overzicht recepten

Meer 'Jacqmotte'-recepten op: www.aromacreations.be

Michelingids België 2010: 1 Michelin ster.

Verschenen in eigen redactie op 22 11 2009. Citaat:

98 restaurants in België behalen 1 ster in de Michelingids 2010, dit restaurant is er één van.

Stijgers Michelingids 2010

Verschenen in eigen redactie op 22 11 2009. Citaat:

Gestegen naar 2 sterren:
Chateau du Mylord (Ellezelles), Hertog Jan (Sint-Michiels), L'Eau Vive (Arbre), Slagmolen (Opglabbeek).

Gestegen naar 1 ster:
De Pastorie (Lichtaart), L' Essentiel (Temploux), Fleur Sur L'Eau (Dendermonde), Het land (Berlaar), Prêt-a-goûter (Heusden-Zolder), La Luna (Antwerpen), La Truffe Noire (Brussel), Les Gourmands (Blaregnies), Li Cwerneu (Huy), Magis (Tongeren), Nuance (Duffel), Ter Leepe (Zedelgem)

GaultMillau 2010 - Overzicht onderscheidingen.

Verschenen in eigen redactie op 26 10 2009. Citaat:

Beste chef: Roger Van Damme - Het Gebaar, Antwerpen.

Beste jonge chef Vlaanderen: Thierry Theys - Nuance, Duffel.

Beste jonge chef Wallonië: Clement Petitjean - La Grappe d'Or, Torgny.

Beste jonge chef Brussel: Damien Vanderhoeven - Le Coriandre, Watermaal-Bosvoorde.

Beste gastvrouw: Caroline Claeys - Rascasse, Kapellen.

Beste sommelier: Pieter Verheyde - Hof van Cleve, Kruishoutem.

Beste wijnkaart: De Pastorale, Rumst.

Beste digestievenkaart: Le Sanglier des Ardennes, Durbuy.

Beste dessertenkaart: Li Cwerneu, Huy.

Mooiste terras: De Pastorie, Lichtaart.

Beste Mediterraan: Le jardin des Bégards, Luik.

Beste Aziaat: Nonbe Daigaku, Elsene.

Beste brasserie: Refter, Brugge.

Beste Benelux Groentenrestaurant: Clandestino, Haasdonk

Meest kindvriendelijke groenterestaurant Benelux: Potiron, Kasterlee.

Score GaultMillau 2010: 17/20

Verschenen in eigen redactie op 26 10 2009. Citaat:

22 restaurants in België behalen een score van 17/20 in de GaultMillau-gids 2010, dit restaurant is er één van.

Arabelle Meirlaen: ik probeer mensen gelukkig te maken.

Verschenen in detafelvantine.be op 10 08 2009. Citaat:

"Arabelle Meirlaen is de chef van Li Cwerneu in Huy. Ze is een van ‘coming chefs’ van Wallonië die traditie en inventiviteit naadloos samenvoegen. Ze legt graag humor en emotie in haar gerechten en gebruikt zoveel mogelijk producten uit de eigen regio. Zelf noemt ze haar keuken een ‘cuisine intuitive’. Sinds januari mag ze zich ‘Lady Chef of the Year 2008’ noemen."

(Dit artikel is niet meer online beschikbaar)

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.