Damier

Alle persartikels over restaurant Damier

Nieuwe jonge chef in restaurant Damier in Kortrijk

Verschenen in vierbordjes.be op 09 09 2017. Citaat:

Thijs Landuyt is ontegensprekelijk een talent. In combinatie met de lage prijzen kom je hier met het goede gevoel buiten dat men zijn best heeft gedaan voor jou. Op zich al iets wat je in een hotelrestaurant zelden overkomt.

Bekijk de vernieuwde kaart en menuformules

Lees het volledige artikel (externe link)

Sebastien Ghyselen van Gastrobar Gust maakt het beste hoofdvlees van Kortrijk

Verschenen in eigen redactie op 09 01 2017. Citaat:

Welke Kortrijkse chef maakt het beste hoofdvlees?

Tijdens de tweede editie van 'Café Paté' streden 12 Kortrijkse chefs voor de titel: Matthias Speybroeck (Va et Vient), Felix Francois (Het Vliegend Tapijt), Klaas Lauwers (Hotel Messeyne), Ludovic Ghyselen (Argendael), Jurgen Maene (Fond et Fumet), Thijs Clinckemaillie (Hula), Sebastien Ververcken (Vol Ver), David Selen, Karel Callebert (Walle 111), Sebastien Ghyselen (Gastrobar Gust), Frederik Desmet (Oud Walle) en Martijn De Fauw (Damier).

Een vijfkoppige jury beoordeelde op smaak, textuur, presentatie en originaliteit. Het was een spannende strijd tussen de eerste en de tweede plaats, met slechts een half puntje verschil.

Winnaar werd Bas Ghyselen van Gastrobar Gust. Tweede werd Martijn Defauw van Restaurant Damier. Derde plaats was voor Felix Francois van Het Vliegend Tapijt.

Lees het verslag op de blog 'Hot Cuisine de Pierre'

Damier, Kortrijk

Verschenen in vierbordjes.be op 16 12 2016. Citaat:

Bruno Vanspauwen was aangenaam verrast door restaurant Damier, gevestigd in het gelijknamige hotel te Kortrijk.

De talentvolle chef Martijn Defauw toverde mooie en verrukkelijk smakende gerechten op het bord en dat nog aan lage prijzen. Dit is niet je allerdaagse hotelrestaurant maar wel een plaats waar je echt het gevoel krijgt dat men hier zijn best voor jou heeft gedaan.

Lees het volledige artikel (externe link)

Yvan Vindevogel, eigenaar hotel-restaurant Damier, verovert met Copperhead de ginwereld.

Verschenen in KW.be op 28 09 2016. Citaat:

"Copperhead is zonder twijfel de bekendste speler op de Belgische markt. Topondernemer Yvan Vindevogel keert voor zijn gin terug naar zijn allereerste liefde. En met succes. Jaarlijks gaan er meer dan 250.000 flessen over de toonbank. En het verhaal is nog lang niet ten einde."

Lees het volledige artikel (externe link)

De driedaagse van Zuidwest-Vlaanderen: Hotel Damier, Kortrijk

Verschenen in Hot Cuisine de Pierre op 15 08 2016. Citaat:

Een lunch bij Hotel Damier was voor Hot Cuisine de Pierre iets om naar uit te kijken. Het was al een tijdje geleden sinds het laatste bezoek aan de keuken van chefs Martijn Defauw en Niels Vroman.

De keukenstijl is nog altijd dezelfde en kan omschreven worden als verfijnde bistronomie, waarbij klassieke technieken en moderne invloeden vlotjes verweven worden. De marktmenu viel dan ook helemaal in de smaak. Een mooi, smakelijk en royaal voorgerecht, een perfect gebakken hoofdgerecht en een dessert die je vakkundig van je stoel blaast!

Lees het volledige artikel (externe link)

Restaurant Damier... restyled!

Verschenen in eigen redactie op 18 02 2016. Citaat:

Restaurant Damier onderging een grondige make-over en heropende in januari 2016 in een volledig nieuw interieur.

"We gingen voor een volledige renovatie en het resultaat is schitterend," vertelt Catherine De Bal. "Het klasrijke restaurantinterieur geeft je het gevoel dat je in een grootstad vertoeft. We mikken zowel op zakenlui als op privé-personen, en dat met een verfijnde keuken tegen een betaalbare prijs."

In de keuken is de getalenteerde chef Martijn Defauw aan de slag. Gepassioneerd door zijn vak, serveert hij dagelijks pure, natuurlijke en eerlijke gerechten, dit in een ontspannen ambiance, zonder al te veel kapsones.

De 'Menu Jeunesse' is een aanrader en geeft een totaalbeeld van de keuken met al het mooie wat er in het seizoen te proeven valt. Elke middag en avond (uitgezonderd zaterdagavond) is er ook een marktmenu verkrijgbaar.

Extra troef is de privé parking (inrit via Jan Persijnstraat) die 's middags gratis aan de restaurantgasten wordt aangeboden.

Meer info via nieuwe website hotel-restaurant Damier.

Beste hazenpaté van Kortrijk

Verschenen in Hot Cuisine de Pierre op 05 01 2016. Citaat:

Op zondag 3 januari vond een speciale wedstrijd 'paté maken' plaats. Tien Kortrijkse koks streefden naar de titel van beste paté van Kortrijk. Het thema van deze eerste 'patébattle' werd hazenpaté.

Lees het volledige artikel

8 uitstekende culinaire adressen in Kortrijk

Verschenen in Weekend Knack op 15 01 2015. Citaat:

Weekend Knack maakte een lijstje van 8 adressen (inclusief traiteurwinkel) in Kortrijk die zeker een culinair bezoekje waard zijn: Damier, Table d'Amis, Patisserie Vercruysse, Het Vliegend Tapijt, Va et Vient, Messeyne, Bistrot Parkhotel en Traiteur Deylgat.

Lees het volledige artikel (externe link)

Tien restaurants die ook een Michelinster verdienen

Verschenen in knackweekend.be op 04 12 2014. Citaat:

"De Michelingids 2015 hield bij de bekroning van de nieuwe sterrenrestaurants geen rekening met wat er in Vlaanderen bloeit en groeit. Weekend Knack selecteerde tien uitstekende eethuizen die klaar zijn voor een eerste ster."

  • Two Cooks, Zottegem
  • Hotel Damier, Kortrijk
  • 't Korennaer, Nieuwkerken-Waas
  • Restaurant Appelsveer, Appels
  • Bistro du Nord, Antwerpen
  • Fleur de Lin, Zele
  • Markt XI, De Haan
  • Oh Restaurant, Koksijde
  • Schatteman, Hertsberge
  • 't Vijfde Seizoen, Aalter

Lees het volledige artikel (externe link)

Lekker UiT in Hotel Damier

Verschenen in UiT in Zuidwest op 20 11 2014. Citaat:

"Het hoofdgerecht borduurt verder op de herfstsmaken. Wat dacht je van: fazantfilet, zacht gegaard met grondwitloof, peer, crème van pastinaak en gepofte graantjes, en daarbij werd de bout geserveerd als ragout met een schuimige jus. Heel de herfst in je bord. De zoethouttoets in de Portugese rode Mula Velha paste er uitstekend bij."

"Over zijn keuken zegt chef Martijn Defauw: 'In Damier bereiden we gerechten met pure ingrediënten, spontaniteit en enthousiasme met de smaak als focus. Daarbij zijn wij steeds op zoek naar lekkere regionale producten, waarbij we de mooie smaken van de rest van de wereld combineren.'"

Lees het volledige artikel (externe link)

Masterclass 2014: Martijn Defauw chef-kok van restaurant Damier, Kortrijk

Verschenen in knackweekend.be op 25 10 2014. Citaat:

"In zijn tweede kooksessie gaat de jonge chef Martijn Defauw aan de slag met het zeer exclusieve en smaakvolle rundvlees Wagyu."

Lees het volledige artikel (externe link)

Masterclass 2014: In de leer bij chef-kok Martijn Defauw van restaurant Damier, Kortrijk

Verschenen in knackweekend.be op 04 10 2014. Citaat:

"In het Kortrijkse restaurant Damierhotel serveert jong aanstormend talent Martijn Defauw verfijnde hedendaagse gastronomie. Ook in de Masterclass-reeks etaleert hij al zijn kookkunsten."

Lees het volledige artikel (externe link)

De twee jonge veulens van restaurant Damier

Verschenen in Hot Cuisine de Pierre op 01 10 2014. Citaat:

"Het eerste voorgerecht was een frisse salade met burrata, gerookte sardien, kruiden en bloemen. Mooi én lekker, zo kreeg ik wel nog een bordje binnen. Dit topgerecht werd gevolgd door Zeeuwse mosseltjes met selder, lavas, gnocchi van knolselder en schuim van mossel. Het uitzicht, de smaak en de geur zaten goed. Enkel de gnocchi hoefden niet voor mij. Vervolgens maakten we kennis met de gepocheerde kabeljauw, een tartaar van oester, een krokantje van zwarte rijst, gemarineerde venkel en venkelcrème, champagne & anijskruiden. Lekker en smaakvol. Alweer."

Lees het volledige artikel (externe link)

Damier, Kortrijk

Verschenen in Be-Gusto op 20 09 2014. Citaat:

"Een hotel in België dat durft investeren in de kwaliteit van zijn à la carte restaurant zie je niet vaak. De familie Vindevogel gooide het recentelijk over een andere boeg en zo pakt het oudste hotel van het land uit met twee jonge talenten. Martijn Defauw werd chef van restaurant Damier en kreeg de assistentie van sous chef Niels Vroman."

"We zijn aangenaam verrast door de smaakvolle en hedendaagse gerechten van chef Defauw. Zijn stijl en kunde toont potentieel en heeft zeker nog groeimarge."

Lees het volledige artikel (externe link)

Jong, opkomend talent in de keuken
Hotel Damier, Kortrijk

Verschenen in knackweekend.be op 26 06 2014. Citaat:

"Hotel Damier behoort tot het cultuurhistorisch erfgoed. De Kortrijkse ondernemer Yvan Vindevogel kocht het oudste hotel van het land in 2011 en blies het nieuw leven in. Echtgenote Catherine heeft de dagelijkse leiding in handen. In de keuken installeerden ze aanstormend jong talent: de 26-jarige chef Martijn Defauw en de 25-jarige souschef Niels Vroman. Defauw werkte vroeger in de Herborist en Table d’Amis. Niels deed ervaring op bij Hostelerie Le Fox, de Smaak en Marcus. "

Lees het volledige artikel (externe link)

Agnes Goyvaerts bezoekt Restaurant Damier
The Happy Eater

Verschenen in DM magazine op 17 05 2014. Citaat:

"Vorig jaar kreeg het nieuwe eigenaars. De Kortrijkse Catherine Debal kocht het, samen met haar man Yvan Vindevogel (ex-Omega Pharma). Wat Debal vooral wilde, is nieuw volk over de vloer, nieuw leven op deze centraal gelegen plaats. Zij runt in Kortrijk een bekende interieurzaak, en wist dus meteen waar te beginnen: het historische karakter behouden, maar de sfeer warmer en eigentijdser maken. Tweede opdracht: de troef van de keuken uitspelen. Op zoek dus naar een goede chef en die vond ze in een van de beste restaurants van Kortrijk, Table d'Amis. Martijn Defauw leerde er het vak, nadat hij eerder ervaring had opgedaan in Auberge de Herborist te Brugge."

Hotel-restaurant Damier, oudste hotel van het land, creëert platform voor nieuw talent

Verschenen in eigen redactie op 08 04 2014. Citaat:

Met chef Martijn Defauw en souschef Niels Vroman in de keuken kiest Hotel - Restaurant Damier in Kortrijk voor een ambitieuze, culinaire koers. Beide jonge talenten zijn niet alleen polyvalent maar hebben ook een eigen visie die zich vertaalt in een persoonlijk, makkelijk toegankelijk en smaak intens oeuvre. Met de aanstelling van dit duo eind vorig jaar zetten de nieuwe eigenaars hun aanpak verder kracht bij om het potentieel van het oudste hotel van België - én één van de oudste van Europa - voor een breed publiek een eigentijdse invulling te geven.

Martijn Defauw is een chef die zich niet laat leiden door modieuze grillen. Hij kiest voor een eigen, creatieve signatuur dat aangenaam verrast en pleziert. Precies twee kenmerken waarmee hoteleigenaars Yvan en Catherine Vindevogel de publieke ruimtes van hun hotel willen verbinden. 'Hotel Damier behoort door zijn locatie en geschiedenis tot het cultuurhistorisch erfgoed van Kortrijk,” aldus Catherine Vindevogel die samen met haar man in 2011 eigenaar werd. 'We investeren niet alleen in comfortabele kamers maar ook in ons café Damier en het restaurant zodat beide, zoals in het verleden, terug deel uitmaken van het dagelijkse stadsleven.'

In de keuken beschikken de late twintigers over een sterke pedigree wat vertaald wordt naar hoog afgewerkte borden die rust en sereniteit uitstralen en extra aandacht trekken door verfijnde aroma’s. Martijn Defauw leerde het vak zowel in Auberge de Herborist als in Table d’Amis. 'In eerstgenoemde zaak werd ik gedrild om de klassieke keuken te beheersen, in de tweede kreeg ik de vrijheid om mijn creativiteit vorm te geven.' Vandaar dat hij met plezier op de kaart ook ruimte creëert voor een aantal evergreens uit de klassieke keuken. Wat het nog relatief jonge oeuvre van Defauw echter nog meer bijzonder maakt, is zijn grote affiniteit met het zoete register waardoor hij zich met zeer verleidelijke en originele desserts duidelijk onderscheidt. Compagnon Niels Vroman die expertise opdeed in onder meer restaurant Marcus, deelt die interesse en competentie. Dat verklaart waarom het duo over heel het traject van hapje vooraf tot lekkers bij de koffie een sterke en bijzonder zelfzekere indruk nalaat.

In restaurant Damier zorgt chef Defauw zowel ’s middags als ’s avonds op basis van voornamelijk lokale producten voor een drie gangenlunch (€ 33) en voor een meer uitgebreide menu in vier bedrijven (€ 45).

Hotel Damier opende voor het eerst zijn deuren als afspanning in 1398 en is daarmee het zeven oudste hotel in Europa. Achter de geklasseerde gevel die dateert uit 1769 gaan 42 kamers en twee bijzondere vergaderzalen met daglicht schuil. Aan de achterzijde beschikt het hotel over een ruime parking zodat gasten in hartje Kortrijk geen parkeerproblemen kennen.

Aan Tafel: Damier

Verschenen in De Standaard Magazine op 05 04 2014. Citaat:

"Martijn Defauw is ontegensprekelijk een talent in spe. In combinatie met de lage prijzen kom je hier met het goede gevoel buiten dat men zijn best heeft gedaan voor jou. Op zich iets wat je in een hotelrestaurant zelden overkomt."

Beoordeling prijs-kwaliteit: 3 bordjes (goed).

Lees het volledige artikel (externe link)

Nieuwe chef in hotel/restaurant Damier te Kortrijk

Verschenen in eigen redactie op 06 11 2013. Citaat:

Hotel-restaurant Damier te Kortrijk heeft sinds 30 oktober een nieuwe chef. Martijn Defauw leerde de knepen van het vak in sterrenrestaurants zoals Auberge de Herborist en Table d'Amis. Met zijn passie voor koken, herwerkt hij de klassieke menukaart van Damier naar een eigentijdse creatie.

Dineren in hotel Damier vanaf vandaag terug mogelijk

Verschenen in nieuwsblad.be op 18 09 2012. Citaat:

"‘Restaurant Damier zal, onder de leiding van chef Vincent Beernaert, een klassieke brasseriekeuken serveren. Beernaert kan terugvallen op zijn jarenlange ervaring als chef-kok van restaurant Vincent-Bistro Aubergine. Hij kijkt er naar uit om het restaurant op de kaart te zetten. Met ons jonge team willen we de brasserie de grandeur van vroeger teruggeven.’"

Lees het volledige artikel (externe link)

Hotel Damier in Kortrijk krijgt nieuwe eigenaar.

Verschenen in focus-wtv.be op 14 10 2011. Citaat:

"De nieuwe eigenaar smeedt al plannen. “Er wordt druk gewerkt aan een tapas-concept voor de bar. Voorts ondergaan de lobby en het binnenterras een metamorfose. Ook enkele kamers krijgen een opknapbeurt. Het hotel blijft open tijdens de renovaties,” zegt Catherine Debal, die haar eigen interieurzaak Tessuti Interior in de Doorniksewijk in Kortrijk heeft."

Met een eerste vermelding in 1398 en een geklasseerde gevel uit 1769, behoort Hotel Damier tot de oudste in Europa.

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.