Vrijmoed

Alle persartikels over restaurant Vrijmoed

Gent grote winnaar Michelinsterren.

Verschenen in tijd.be op 20 11 2017. Citaat:

Met een twee­de ster voor Vrij­moed (Mi­chael Vrij­moed) en een eer­ste ster voor Cham­bre Séparée (Kobe Des­ra­maults) en OAK (Mar­celo Bal­lar­din) maakt de Art­e­vel­de­stad een grote cu­li­nai­re sprong.

Lees het volledige artikel (externe link)

Michelin 2018 - Uitreiking nieuwe sterren

Verschenen in eigen redactie op 20 11 2017. Citaat:

De MICHELIN gids België Luxemburg onderscheidt 144 restaurants met één of meerdere sterren.

De absolute top wordt opnieuw aangevoerd door Hof van Cleve en Hertog Jan, met drie sterren.

Achter deze twee toppers werken jonge talenten hard aan hun carrière en dat wordt beloond met twee sterren: Boury (Roeselare) en Vrijmoed (Gent). Tevens krijgt La Source te Lanaken, met chef-kok Ralf Berendsen, een tweede ster.

Enkele sterrenchefs scoren met hun nieuw concept een nieuwe ster: Zet'Joe (Geert Van Hecke), De vork van Luc Bellings (Luc Bellings), Chambre Séparée (Kobe Desramaults) en Brasserie Julie (Thomas Locus).

Een speciale vermelding ook voor restaurant Altermezzo. Chef-kok Jo Grootaers - vorige week uitgeroepen door Gault Millau tot 'Jonge chef van het Jaar' - werd door Michelin beloond met een eerste ster.

Overzicht Michelin sterren 2018 (pdf)

Michael Vrijmoed blaast eeuwenoude familietraditie nieuw leven in

Verschenen in Culinaire Ambiance op 26 06 2017. Citaat:

Jenever heeft een beetje een oubollig imago. Onterecht, want deze spirit behoort net zo goed als bier tot ons Belgisch erfgoed. Michael Vrijmoed heeft samen met zijn sommelier Benjamin De Buck en meester-distilleerder Bas Van Ostaden van The Bassets Crafts Distillery een jenever ontwikkeld die ambachtelijke tradities koppelt aan een moderne twist.

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed

Verschenen in Captain Critic op 21 03 2017. Citaat:

Vertrouwde lezers kennen de voorkeur van de luitenant, en Michaël Vrijmoed benadert hier in het Gentse - aan uiterst schappelijke prijzen - wat voor de luitenant tot nog toe onevenaarbaar leek.

Een spetterend fris, overdonderend kleurrijk, en wat voor een smakelijk bord. In dit geval wordt avocado gecombineerd met sint-jacobsvruchten en prachtig rozig-gemarmerde gerookte paling in een dashi-bouillon.

De luitenant zou er bijna de hand van die andere grootheid, De Mangeleer, in herkennen, ware het niet dat dit gerecht hoger wordt getild door andermaal een romig ijsje van ditmaal de eerdere gerookte paling. Later zou de optant nog een ijsje van Engelse Stilton kunnen krijgen. Met eerder het aardpeerijs kunnen we over een eigen handtekening spreken. Driewerf hoezee!

Lees het volledige artikel (externe link)

Gault&Millau 2017 België: Laureaten

Verschenen in eigen redactie op 07 11 2016. Citaat:

Op maandag 7 november maakte de culinaire gids Gault&Millau zijn laureaten voor 2017 bekend.

Lees het volledige artikel

Culinair vuurwerk met Vrijmoed, Arijs en Oak

Verschenen in Hot Cuisine de Pierre op 23 05 2016. Citaat:

Breng Michael Vrijmoed (Vrijmoed, Gent), Marcelo Ballardin (OAK, Gent) en Joost Arijs (Patisserie Arijs, Gent) samen in de keuken en je krijgt gegarandeerd vuurwerk.

Hot Cuisine de Pierre beleefde het vanop de eerste rij. Op een avond in restaurant OAK serveerden deze drie artiesten een volledig groentenmenu. Het was dan ook echt smullen van de eerste tot de laatste hap. Vlees werd helemaal niet gemist!

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent

Verschenen in Captain Critic op 23 05 2016. Citaat:

Restaurant Vrijmoed staat vooral bekend om zijn vegetarisch menu maar Captain Critic ging toch voor wat meer vlees op zijn bord.

Het menu 'Vrijmoed' was dan ook top. Presentatie fijn en verzorgd, smaken perfect in balans en het Frans Lozère-lamsvlees ongelooflijk zacht. Hier komt hij zeker graag nog eens terug.

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed: Puur Groenten

Verschenen in Be-Gusto op 31 03 2016. Citaat:

Bij zijn bezoek aan restaurant Vrijmoed besloot Be-Gusto om de vegetarische toer op te gaan en de volledig Puur Groenten menu te proberen.

Een goede keuze bleek het te zijn. Michaël Vrijmoed bewees nog maar eens zijn culinaire talenten en serveerde een heerlijk menu met creatieve gerechten en verrassende combinaties. Vlees en vis werden helemaal niet gemist. Schitterend!

Lees het volledige artikel (externe link)

Beste Benelux Groenterestaurant 2016: laureaten Vlaanderen en Wallonië

Verschenen in eigen redactie op 09 01 2016. Citaat:

Vier restaurants uit Vlaanderen, 4 uit Wallonië en Groothertogdom Luxemburg en 3 uit Nederland dingen mee naar de titel van Beste Benelux Groenterestaurant 2016. 

Lees het volledige artikel

Vrijmoed, Gent: boenk erop

Verschenen in Hot Cuisine de Pierre op 05 10 2015. Citaat:

Er is al heel wat gezegd en geschreven over Michaël Vrijmoed, die met zijn nieuwe restaurant heel snel zijn eerste Michelinster binnenhaalde.

Hoogtijd dus voor Pieter Declercq om ook eens van Michaël's kookunsten te genieten. En genieten was het zeker! Vanaf het betreden van het klassevol interieur tot aan de laatste hap, een ervaring om te koesteren.

Lees het volledige artikel (externe link)

Actie Jong Keukengeweld: oktober 2015 & maart 2016

Verschenen in eigen redactie op 15 09 2015. Citaat:

‘Jong Keukengeweld’, de imagocampagne die jongeren van topgastronomie aan betaalbare prijzen laat genieten, loopt voortaan over acht in plaats van zes weken.  De eerste periode loopt van 1 oktober tot en met 31 oktober 2015. De tweede periode loopt van 1 maart tot 31 maart 2016.

Jong Keukengeweld, dat zijn 58 topchefs jonger dan 35 jaar die Vlaanderen in binnen- en buitenland als gastronomische topbestemming op de kaart moeten zetten. Vorig jaar gingen meer dan 9.000 jongeren in op het aanbod om voor 45 euro te genieten van een driegangenmenu bij een van de geselecteerde restaurants of 55 euro bij sterrenrestaurants (Michelin) of rapporthouders van minstens 15/20 bij GaultMillau.

Magazine Jong Keukengeweld 2016

Info: Facebookpagina Jong Keukengeweld

Photostream: Visit Flanders / Flickr

Lees het volledige artikel

Vrijmoed, Gent: Een imponerende topkeuken

Verschenen in Be-Gusto op 24 04 2015. Citaat:

"Ondanks de zeer kleine keuken werd het keukenteam de laatste maanden uitgebreid om een nog hoger niveau te halen en dat is merkbaar. In het bord vinden we deze stijgende lijn merkbaar terug. Een hedendaagse invulling met creatieve gerechten, vaak verrassende combinaties die met oog voor detail geserveerd worden. De smaak intensiteit van het hoofdproduct gaat echter nooit verloren. We zien duidelijk een eigen identiteit van Vrijmoed en geen copy/paste gedoe maar een geëvolueerde keuken met een creatieve en innovatieve stijl. Vrijmoed legt persoonlijkheid in zijn bord met durf en pit en dat smaakt!"

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent

Verschenen in In Search of Taste op 26 02 2015. Citaat:

"We zijn terug een mooie culinaire ervaring rijker. Michaël heeft 2 jaar geleden een vliegende start genomen en nu zit hij nog steeds op dat hoge niveau. De lekkere gerechten, het mooie intieme interieur en de goede service zorgen er voor dat we in de toekomst zeker nog eens een bezoekje zullen brengen aan Vrijmoed."

Lees het volledige artikel (externe link)

Gault Millau 2015 - Onderscheidingen

Verschenen in eigen redactie op 10 11 2014. Citaat:

Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het jaar, en dat is Filip Claeys van De Jonkman in Brugge. Opvallende stijger is Christophe Hardiquest, chef-kok van restaurant Bon-Bon (Brussel), hij behaalt de zeer begeerde score van 19,5/20. Hij komt daarmee naast Peter Goossens aan de absolute top van de Belgische gastronomie. Hoogste nieuwkomer is The Jane in Antwerpen, het restaurant van Nick Bril en Sergio Herman, dat zijn intrede doet in de gids met een mooie 16/20.

Lees het volledige artikel

Jong Keukengeweld 2014
Jongerenactie van 1 oktober t.e.m 15 november.

Verschenen in eigen redactie op 29 09 2014. Citaat:

Met Jong Keukengeweld en een selectie van 60 jonge chefs toont Vlaanderen dat haar gastronomie hip en innovatief is. Deze imagocampagne van Toerisme Vlaanderen gaat van start met een jongerenactie.

Jongeren van 18 tot 30 jaar kunnen zich culinair laten verwennen bij de Jong Keukengeweld-chefs. Voor 45 euro krijgen ze een driegangen menu van topkwaliteit, inclusief water en aangepaste wijnen of bieren. In restaurants met een Michelinster of een GaultMillau-score vanaf 15/20 betalen ze 55 euro.

Deze campagne is afgelopen. De actie liep van 1 oktober t.e.m 15 november 2014.

Info: Facebookpagina Jong Keukengeweld

Topchefs werken mee aan 18-gangendiner in Bozar Brasserie

Verschenen in standaard.be op 21 05 2014. Citaat:

"Aanleiding van het 18-gangendiner is de voorstelling van de top honderd van beste Europese restaurants, een lijst van Opinionated About Dining (OAD) die is gebaseerd op duizenden recensies van foodbloggers en foodies die reizen om te dineren."

"Vorig jaar stemden de OAD-recensenten In de Wulf van Kobe Desramaults naar de vijfde plek in een lijst die werd aangevoerd door Quique Dacosta, het restaurant van de gelijknamige chef-kok in het Spaanse Dénia."

"Wie benieuwd is naar de kookkunsten van Dacosta kan op maandag 9 juni terecht in de Brusselse Bozar Brasserie."

"Naast Dacosta zullen ook Sergio Herman (The Jane), Gert De Mangeleer (Hertog Jan), David Martin (La Paix en Brasserie Bozar, Brussel), Michael Vrijmoed (Gent), Matthieu Beudaert (La Table d’Amis, Kortrijk), Sang-Hoon Degeimbre (L’Air du Temps, Liernu), Damien Bouchéry (Brussel) en Julien Burlat (Dôme, Antwerpen). Zij worden bijgestaan door hun buitenlandse collega’s Tim Raue (Berlijn) en Esben Holmboe Ban (Maaemo, Oslo)."

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent: innovatief & creatief

Verschenen in Be-Gusto op 06 04 2014. Citaat:

"Vrijmoed heeft de perfecte balans gevonden tussen klasse en stijl en toch een ongedwongen leuke sfeer. Ook in het bord vinden we deze lijn terug. Een hedendaagse invulling met creatieve gerechten, vaak verrassende combinaties die met oog voor detail geserveerd worden. We zien duidelijk een eigen identiteit van Vrijmoed en geen copy/paste gedoe maar een geëvolueerde keuken met een creatieve en innovatieve stijl. Vrijmoed legt persoonlijkheid in zijn bord met durf en pit."

Lees het volledige artikel (externe link)

1 michelinster na 1 jaar
Vrijmoed

Verschenen in nieuwsblad.be op 01 02 2014. Citaat:

"Michaël Vrijmoed is een man van weinig woorden. Hij laat liever de creaties op het bord spreken. Na een jaar leverde dat restaurant Vrijmoed al een eerste Michelinster op. De eerste in een reeks? 'Daar ga ik me nu niet over uitspreken, maar we zijn heel gemotiveerd om op de ingeslagen weg verder te gaan. Nu zijn we pas echt ons ding aan het doen.'"

Lees het volledige artikel (externe link)

Masterclass: Michaël Vrijmoed & Koen Van den Broek

Verschenen in kanaalz.be op 24 11 2013. Citaat:

Actrice en presentatrice Ianka Fleerackers gaat in de nieuwe tv-reeks Masterclass op Kanaal Z op zoek naar de mens achter de kok. in een dubbelinterview met een vriend-ondernemer.

Aflevering: Michaël Vrijmoed, chef-kok restaurant Vrijmoed, en Koen Van den Broek, kunstenaar.

Recept: Grondwitloof, rode biet, Brugse Blomme

Vrijmoed, Gent

Verschenen in gentblogt.be op 16 11 2013. Citaat:

"Als hoofdgerecht kregen we eerst een klein kommetje met daarin een koude mousse van wilde eend, met rode biet. Quasi tegelijkertijd kregen we een bord met daarop opnieuw wilde eend, met blokjes rode biet, butternutpompoen en hazelnoot. Dezelfde ingrediënten, maar een compleet andere bereiding en dus ook een compleet andere smaak. Ik vond het jammer dat de rode biet nogal overheersend was, maar verder was ook hier totaal niks op aan te merken."

Lees het volledige artikel (externe link)

Masterclass: Michaël Vrijmoed & Joost Arijs
Kanaal Z: aflevering 19/10/2013

Verschenen in kanaalz.be op 20 10 2013. Citaat:

Actrice en presentatrice Ianka Fleerackers gaat in de nieuwe tv-reeks Masterclass op Kanaal Z op zoek naar de mens achter de kok. in een dubbelinterview met een vriend-ondernemer.

Aflevering: Michaël Vrijmoed, chef-kok restaurant Vrijmoed, en patissier-chocolatier Joost Arijs.

Recept: Steenbolk-basmatirijst-wortel

Masterclass 2013 op Kanaal Z
Nieuwe reeks van 19 oktober tot 22 december

Verschenen in eigen redactie op 16 10 2013. Citaat:

Op 19 oktober start op Kanaal Z de zesde reeks van het culinaire programma Masterclass.

De nieuwe reeks van Masterclass bestaat uit tien afleveringen, die lopen van 19 oktober tot 22 december. Er werden vijf jonge topchefs geselecteerd met wie telkens twee uitzendingen worden gemaakt. In iedere aflevering is er een gast, die niet uit de restaurantwereld komt.

De 5 koks zijn: Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), Matthieu Beudaert (Table d'Amis), Filip Claeys (De Jonkman), Edwin Menue (Cuines 33) en Olly Ceulenaere (Publiek).

Hun genodigden zijn: Joost Arijs (banketbakker), Karel Vanhooren (architect en scenograaf), William Sweetlove (kunstenaar), Joost Fonteyne (algemeen directeur Festival van Vlaanderen Kortrijk), Dominique Persoone (chocolatier), Koen Van den Broek (kunstschilder), Peter Coucquyt (innovatiecentrum Sense for Taste), Jelle Vermeersch (fotograaf), Jan De Vylder (architect) en Stefan Everts (ex-motorcrosser).

Jong Keukengeweld 2013
Van 1 oktober tot 15 november 2013

Verschenen in eigen redactie op 23 09 2013. Citaat:

Van 1 oktober tot 15 november 2013 kunnen jongeren van 18 tot en met 30 jaar via de actie Jong Keukengeweld bij 45 jonge chefs terecht voor een driegangenmenu aan €45, aangepaste wijnen of bieren en waters inbegrepen.

Bron: YouTube - Njam.tv

Vlaanderen kent een zeer getalenteerde generatie jonge topkoks die de Vlaamse gastronomie doet bruisen van vakmanschap, innovatie en kwaliteit. Vlaanderen Lekker Land zet met deze actie 45 jonge culinaire talenten in de kijker.

Topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens van driesterrenrestaurant Hertog Jan nemen voor de tweede maal het peterschap op zich.

Vrijmoed, Gent

Verschenen in vaut le voyage op 19 09 2013. Citaat:

"Vijf gangen lang zal Michaël Vrijmoed ons verblijden met topgerechten. Dat hij vastberaden zijn eigen plaatsje bovenaan het firmament wil opeisen, zal hij tijdens elke ronde opnieuw bevestigen. De gerechtjes zullen mooi en elegant zijn, perfect uitgekiend van smaak."

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent

Verschenen in Goesting Oost-Vlaanderen op 11 09 2013. Citaat:

"Het tweede voorgerecht is alweer een schot in de roos: twee sardienenfilets, meesterlijk gebakken op de plancha en vergezeld van courgette, ras al hanout, inktvis, ansjovis en de zonnige smaken van het zuiden:aubergine, rode en gele tomaten en een crème van ratatouille."

Beoordeling Zone09: 5 sterren.

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent

Verschenen in elidesc says op 01 07 2013. Citaat:

"We blijven genieten tot de laatste hap. Na net iets te lang wachten op de net iets hoger dan verwachte rekening (€ 145,70) wandelen we meer dan voldaan buiten. Michaël Vrijmoed staat onmiddellijk op de Gentse culinaire kaart."

Lees het volledige artikel (externe link)

Places: Vrijmoed

Verschenen in Venuez op 16 06 2013. Citaat:

"Samen met een souschef doet hij per shift zo’n dertig couverts. In die omstandigheden is hij dan ook gedwongen om een eigen keuken naar buiten te brengen. Maar dat lukt hem wonderwel door zijn visionaire keukenfilosofie: in zijn keuze voor duurzame producten (zoals vis uit de Noordzee) gaat hij rechtstreeks naar de kern van de bereiding. Ook de zaal doet het aardig en staat onder leiding van sommelier en maître Benjamin De Buck (ex-Oud Sluis) die in zijn service de nodige zin voor perfectie aan de dag legt."

Lees het volledige artikel (externe link)

Uitgepuurd raffinement
Vrijmoed in Gent

Verschenen in Feeling.be op 01 06 2013. Citaat:

"Michaël Vrijmoed lost de hooggespannen verwachtingen in en serveert hoogstaande, pure, non-nonsense gerechten vol verfijning en smaak. De Gentse culinaire scene heeft er weer een hotspot bij."

Lees het volledige artikel (externe link)

Straffe kost: Vrijmoed

Verschenen in Culinaire Ambiance op 01 06 2013. Citaat:

"Michaël Vrijmoed kookt met verstand en wordt niet overmoedig door de media-aandacht. Zijn gerechten zijn eenvoudig, smaken zuiver en zijn heel natuurlijk gepresenteerd."

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent

Verschenen in Illyvanilly op 19 05 2013. Citaat:

"De derde gang had 2 van mijn favoriete ingredïenten: buikspek en rode biet, en daarbij ook een stukje paling. Lekker! En al vanaf het moment dat ik het menu in handen kreeg kon het hoofdgerecht er eigenlijk niet snel genoeg zijn: superzacht kalfsvlees, asperges, erwtjes. Een super lentegerecht waarvan een grotere portie had gemogen."

VOORUIT100/Vrijmoed
Michaël Vrijmoed creëert tien gerechten voor VOORUIT100.

Verschenen in alledagenhonger.be op 05 05 2013. Citaat:

"Een topchef die een interpretatie maakt van de oude volkskeuken, dat levert 10 bordjes op die minder complex zijn dan ze op het eerste zicht lijken. Pure bereidingen waarin dikwijls maar een paar ingrediënten gebruikt worden. Het komt er op aan even schoon te leren dresseren als Michaël, en Restaurant Vooruit wordt een gastrobistro om u tegen te zeggen." Lees ook deze blogpost: Vooruit100

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed

Verschenen in Vijftiende van de maand op 25 04 2013. Citaat:

"We hadden de keuze uit lunch, à la carte of een vijfgangenmenu. We gingen voor de laatste optie. Na enkele amuses en een glas champagne kregen we vijf smaakbommen: makreel (met pickles van Tierentyn en avocado), zeekat (dashi en citrus), rode poon (met kerrie en kokkels), lam Lozère (met knolgroenten en salie) en cedraat (appel en dragon)."

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent

Verschenen in CenC Culinair op 02 04 2013. Citaat:

"Onze verwachtingen zijn helemaal ingelost. Gent mag zich gelukkig prijzen met deze nieuwe aanwinst. Na de drie “Flemish Foodies” krijgen we er een nieuwe topper bij. Maar in contrast met de ongedwongen brasseriestijl van Kobe en co, kiest Vrijmoed voor een stijlvol en keurig restaurant en dito keuken zonder daarbij te vervallen in extreme frivoliteiten. Zijn keuken is eerlijk en puur en toch hier en daar verrassend en origineel."

Lees het volledige artikel (externe link)

Agnes Goyvaerts bezoekt Vrijmoed
DMuze: The Happy Eater

Verschenen in DM magazine op 24 03 2013. Citaat:

"Dan komt de aardappel: dunne plakjes, lichtjes al dente, met een spriet frisgroene ajuin en een heerlijke saus op basis van Augustijnbier en cevenne-uien. We krijgen er een glaasje bier bij, geen Augustijn maar bittere Gentse pale ale. Een hoogvlieger. Hierna zal de chef verder bewijzen dat je met mindere stukken van het beest een superieur gerecht kunt bereiden. Het vlees uit Lozère komt in twee vormen: een vierkante plak van lang gesudderde lamsnek en -schouder, in een terrine gegoten en daarna lichtjes gelakt. Ook hier weer is er de kracht van de smaak, tegenover het zijige mondgevoel en de frisheid van knapperige knolgroenten."

Lees het volledige artikel (externe link)

Vrijmoed, Gent
Gespot op het web

Verschenen in eigen redactie op 20 03 2013. Citaat:

Gespot op de website 'Flanders Today'
Verslag (in het Engels) over restaurant Vrijmoed te Gent.
Lees het verslag

Proefwerk: Vrijmoed

Verschenen in Sabato-magazine De Tijd op 16 03 2013. Citaat:

"Al zijn de verwachtingen absurd hooggespannen, toch ben je geneigd te denken dat de jonge chef zelfs de meest verwende fijnproever zal tevredenstellen."

"Maar ook al is het amper open, toch is dit nieuwe restaurant nu al een van de beste adressen van Gent. En daarbuiten"

Lees het volledige artikel (externe link)

Aan Tafel: Vrijmoed

Verschenen in vierbordjes.be op 16 03 2013. Citaat:

"Michaël Vrijmoed is een intelligente, jonge kok die zich niet heeft laten opjagen door de media-aandacht. Hij brengt geen geforceerd spektakel, maar weloverwogen en beheerste gerechten, eenvoudig en naturel gepresenteerd. Werd ik van mij stoel geblazen? Nee. Maar dat hoeft niet, ik blijf ook graag aan tafel zitten. Om vers, licht, gevarieerd en lekker te eten tegen een verantwoorde prijs. En dat kan hier."

Beoordeling prijs-kwaliteit: 4 bordjes (uitstekend).

Recensie eveneens verschenen in De Standaard Magazine (16/03).

Lees het volledige artikel (externe link)

NorthSeaChefs

Verschenen in eigen redactie op 11 03 2013. Citaat:

Vandaag werd in restaurant De Jonkman te Brugge het project 'NorthSeaChefs' gelanceerd. Vlaams minister-president Kris Peeters zette zijn handtekening onder het 'Charter NorthSeaChefs'. Met dit charter verbinden enkele keukenchefs zich ertoe om te werken met Belgische zeevis of de bijvangst van Belgische aanvoer. Peeters ondersteunt het project met 159.000 euro.

Reeds drie jaar werken chefs Filip Claeys (De Jonkman, Sint-Kruis), Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo) en Danny Huyghebaert (Vlaamse Schelpdier en Vis Coöperatie, Nieuwpoort) aan een vernieuwend project om de vangst van vis te verduurzamen. Hun 'NorthSeaChefs' project, onder begeleiding van Eric Storm (Storm Foods, Tienen), geniet de steun van het Europees Visserijfonds, de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie West-Vlaanderen. Doel is om ook de minder bekende vissoorten (o.a. Pieterman, Steenbolk, Zeekat, Hondshaai, ...) in de keuken te verwerken en ook voor de meestal 'waardeloze' bijvangst door culinaire toepassingen waarde te creëren.

Volgende chefs hebben zich daarbij al aangesloten: Filip Claeys (De Jonkman, Sint-Kruis), Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo), Erwin Deys (Rascasse, Kapellen), Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter), Jason Blanckaert (J.E.F, Gent), Olly Ceulenaere (Volta, Gent), Pieter Lonneville (Tête Pressée, Brugge), Matthieu Beudaert (Table d'Amis, Kortrijk), Ilse D'Hooge (Libelle), Patrick Spiessens en Robrecht Wissels (Belgocatering, Aalst), Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke), San Degeimbre (L'Air du Temps, Liernu), David Martin (La Paix, Anderlecht), Kenny Bernaerts (Sea Grill, Brussel) en Michael Vrijmoed (Vrijmoed, Gent).

Vrijmoed: een nieuwe Gentse sterrendans

Verschenen in Be-Gusto op 10 03 2013. Citaat:

"Zonder te moeten gaan muggenziften rijden Michaël en Benjamin haast een vlekkeloos parcours. Bij de amuses nog niet overdonderd maar nadien crescendo en onze verwachtingen werden duidelijk overtroffen. Een keuken vol body, evenwicht en puurheid terwijl respect voor het product centraal staat. Vrijmoed legt persoonlijkheid in zijn borden. We spreken dan ook niet meer van een klein beginnend restaurantje maar van een geoliede machine die weinig sputtert."

Lees het volledige artikel (externe link)

Wachten op eerste ster
Vrijmoed, Gent

Verschenen in nieuwsblad.be op 09 03 2013. Citaat:

"Bij Vrijmoed krijg je geen hocus pocus op je bord, maar wel een eerlijke, hedendaagse interpretatie van de Belgisch-Franse keuken. Nu maar wachten op de eerste ster."
Het verdict: 'Niks in de handen, niks in de mouwen. Dit is een pure sterrenkeuken.'

Lees het volledige artikel (externe link)

Rechterhand van Peter Goossens opent restaurant Vrijmoed

Verschenen in nieuwsblad.be op 01 03 2013. Citaat:

"Michaël Vrijmoed opent vandaag vrijdag zijn restaurant Vrijmoed in een prachtig huis aan de Vlaanderenstraat. De verwachtingen zijn hooggespannen, want Vrijmoed was acht jaar sous-chef in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve en de rechterhand van Peter Goossens."

Lees het volledige artikel (externe link)

Zeno: Interview Michaël Vrijmoed
'Proberen, dat is de essentie van koken'

Verschenen in demorgen.be op 23 02 2013. Citaat:

De reactie van je vader, zelf toch een kind van zelfstandigen, wijst op voorzichtigheid en bezorgheid.

"Ook over dit restaurant heeft hij dat. En ik ben er heel blij mee dat er iemand is die me wakker houdt. Dit is geen cowboyverhaal, ik wil een gezonde onderneming uitbouwen en daar steunt hij me volledig in. Naast mij in de keuken staat Niels, met wie ik in het Hof van Cleve gewerkt heb en Carolina, de vriendin van een goede vriend. In de zaal staan er supertoffe mensen: Lore en Bejamin, die mâitre-sommelier was bij Oud Sluis. Dat is niet te vergelijken mat waar ik vandaan kom. Bij Peter Goossens stonden we met minstens veertien man in de keuken."

Michaël Vrijmoed, 8 jaar lang de souschef van Peter Goossens, opent volgende week zijn eigen restaurant 'Vrijmoed' te Gent.

Michaël Vrijmoed, souschef Hof van Cleve, begint eigen restaurant

Verschenen in nieuwsblad.be op 07 11 2012. Citaat:

"Hij keek al enige jaren uit naar een geschikt pand. Toen L’Odieux vrijkwam hapte hij toe. Het huis is enige jaren geleden grondig gerenoveerd. Vrijmoed moet het alleen nog inrichten. De naam van het restaurant wordt Vrijmoed. 'We beginnen met een ploeg van vier mensen, twee in de zaal en een man naast mij in de keuken. Een eigen zaak beginnen is altijd een risico, maar ik spreek van een berekend risico. Ik wil een lekkere Belgisch-Franse keuken brengen tegen een correcte prijs. Ik hoop dat mijn klanten met een goed gevoel naar buiten zullen gaan en dat ze zin zullen hebben om terug te keren.'"

Lees het volledige artikel (externe link)

'Geen toeters-en-bellen­- keuken, maar de essentie'
Interview Michaël Vrijmoed

Verschenen in standaard.be op 07 11 2012. Citaat:

Het afgelopen half jaar moesten volgens GaultMillau 30 toprestaurants sluiten. Houdt u dat niet tegen?

"'Het is een vraag die ik me niet echt stel. Het is geen gemakkelijke periode, maar ik heb de afgelopen jaren een duidelijke visie opgebouwd die ik wil overbrengen. Daarnaast is er de goesting om aan mijn eigen zaak te beginnen. Ik voel eerder het enthousiasme dan de stress. Toen ik het pand zag – een statig herenhuis in de Vlaanderenstraat – voelde ik meteen dat het goed zat.'

Lees het volledige artikel (externe link)

Njam chef: Michaël Vrijmoed
Programma: Op hete kolen

Verschenen in eigen redactie op 05 11 2011. Citaat:

"Aan de zijde van Peter Goossens groeide Michaël uit tot een jonge chef die bruist van energie en met een heerlijk enthousiasme achter de stoof van het Hof van Cleve staat."

In de schaduw van de chef.
3 souschefs met 3 sterren.

Verschenen in standaard.be op 20 02 2010. Citaat:

"Peter Goossens, Geert Van Hecke en Sergio Herman (Oud Sluis,NL) zijn ondertussen de bekendste chefs van de lage landen. Voor hun driesterrenrestaurants neemt iedereen zijn hoed af. Maar achter de topchefs zit telkens een gouden rechterhand, die kookt in de schaduw. Wie zijn die mensen? En hoe zien ze hun rol en hun werk? Een gesprek met de drie beste souschefs."

Interviews met Michaël Vrijmoed (souschef Hof van Cleve), Nick Bril (souschef Oud Sluis) en Jean-Francois Delapierre (souschef De Karmeliet).

Artikel eerder verschenen in Standaard Magazine 12/12/2009

Lees het volledige artikel (externe link)

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.