Sint-Michielskerk

Sint-Michielskerk, Gent

Sint-Michielshelling 
9000 Gent

Categorie: gebouw, monument, locatie

De Sint-Michielskerk is een kerk in Gent. Reeds in 1105 stond op dezelfde plaats aan de Leie een kapel. De huidige kerk in laat-gotische stijl werd begonnen in 1440 en in feite slechts in 1825 afgewerkt. Van de romaanse kerk, die hier ontstond rond het einde van de 11de eeuw, zijn er geen duidelijke overblijfselen meer. De 13de eeuw was erg desastreus, met vescheidene branden. In 1440 werd beslist om een volledig nieuwe kerk te bouwen, in laatgotische stijl.

In het begin van de 16de eeuw waren schip en transept voltooid. In 1623 werd dan het vroeggotische koor vervangen door een Brabants gotisch exemplaar met kooromgang en vijf straalkapellen. Kenmerkend voor de Brabantse laatgotiek is het gebruik van kalkzandsteen, de fantasierijke kruisrib- , net- en stergewelven, en de hoge, brede spitsboogvensters. Opmerkelijk aan deze kerk is, hoe de gotische bouwkunst doorleefde in een tijdperk van renaissance en barok.

In 1566 onderbrak de beeldenstorm de bouw van de westertoren. Pas in 1658 werden deze werken hervat. Het nagotische ontwerp van Livinus Cruyl uit voorzag een 134 meter hoge toren (die van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is slechts 123 meter, die van Sint-Baafs slechts 82 meter). Deze toren moest rijkelijk versierd worden. Maar, om financiƫle redenen, werd deze erg ambitieuze toren nooit afgewerkt.

In 1909 werd de westkant gerestaureerd ol.v. Modeste de Noyette. Hij voegde ook de neobarokke sacristie toe.

Foto: Bart De Graeve
Bron: erf-goed.be

Oriëntatiepunten in de buurt

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.