Geeraard de Duivelsteen

Geeraard de Duivelsteen, Gent

Geraard de Duivelstraat 1
9000 Gent

Categorie: gebouw, monument, locatie

Het Geeraard de Duivelsteen, een burcht uit de 13de eeuw, is genoemd naar de bouwheer ridder Gheeraert Vilain, bijgenaamd de Duivel. Het steen bleef tot omstreeks 1328 eigendom van de familie. Daarna werd het verkocht aan de stad Gent. Het gebouw heeft tal van bestemmingen gehad: ridderverblijf, wapenarsenaal, klooster, school en bisschoppelijk seminarie. In 1623 werd het een dolhuis voor krankzinnigen en een tehuis voor mannelijke wezen. Een ander deel van het gebouw werd gebruikt als gevangenis of tuchthuis.

Het Duivelsteen is een merkwaardig voorbeeld van een 13de-eeuwse feodale woonstede. De 13 grote spitsboogvensters verraden een drang naar wooncomfort en representatie, terwijl de dikke muren, de flankeertorentjes en de donjon wijzen op het defensieve karakter van het gebouw. Na een grondige restauratie van het gebouw op het einde van de 19de eeuw zijn hier sedert 1904 de rijksarchieven ondergebracht. Ook werd een haakse vleugel in neogotiek toegevoegd.

Het hoofdgebouw bestaat uit een crypte op kolommen met daarboven twee naast elkaar gelegen hallen van elk twee verdiepingen waarin de rijksarchieven zijn opgeslagen. Van het interieur dateert enkel de overwelfde begane grond uit de 13de eeuw. Toch werd ook deze ruimte ingrijpend gerestaureerd in 1891. De indrukwekkende ruimte wordt door drie rijen van vijf zware ronde zuilen met bladkapiteel in vier beuken verdeeld. Zij worden overspannen door kruisribgewelven van Doornikse steen en gewelfkappen in breuksteen.

Foto: Bart De Graeve
Bron: www.erf-goed.be

Oriëntatiepunten in de buurt

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.