Boekentoren

Boekentoren, Gent

Rozier  9
9000 Gent

Categorie: gebouw, monument, locatie

De boekentoren, een ontwerp van de Belgische architect Henry van de Velde, is een van de bekendste gebouwen van Gent. Hij herbergt meer dan 2 miljoen boeken van de Gentse universiteitsbibliotheek.

Hij is 64 meter hoog, telt 20 verdiepingen en 4 kelderverdiepingen. Het is een constructie uit beton, waarvan de sokkel bekleed is met arduin, in de vorm van een Grieks kruis. In 1939 waren de ruwbouw en een deel van de afwerking klaar. Het ontwerp omvatte ook de binnenarchitectuur: zwarte ijzeren raamprofielen, vloerpatronen, deurkrukken, meubilair... Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stond echter op vele vlakken de geplande uitvoering in de weg. Tijdens de oorlog werd de toren door de Duitsers gebruikt als centrum van de luchtafweer.

Vandaag is de boekentoren echter in slechte staat. Gedurende jaren werd het monument verschillende keren opgelapt, terwijl de zware structurele problemen aan hun lot werden overgelaten uit gebrek aan geld. Zo is bijvoorbeeld de betonnen buitenmantel zwaar aangetast door betonrot. Op 1 juli 1992 kreeg de boekentoren dan ook de status van beschermd monument. Op 16 september 2005 besliste de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent om 30 miljoen euro te investeren in de restauratie van de boekentoren.

Foto: Tijl Vereenooghe
Bron: erf-goed.be

Oriëntatiepunten in de buurt

Zoek restaurants in de buurt van dit apparaat

Start zoeken

Opgelet! Je browser kan toestemming vragen om je huidige locatie door te geven.

Deze pagina is niet beschikbaar voor deze schermbreedte. Gebruik je apparaat horizontaal.